Russ fikk oppleve trafikkulykke

– Mange aner ikke at skadene blir så store.

Øvelse for russen

JARLSBERG: Skadene etter en krasj i 50-km/t ble større enn det russen hadde forventet.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Drøyt 100 representanter fra russestyrene i Vestfold fikk i dag se hvordan det ser ut når en bil kolliderer med en hastighet på 50 kilometer i timen.

– Det er dette som setter dypest inntrykk. Mange aner ikke at skadene blir så store i 50 kilometer i timen, sier Mette Magnussen, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Mette Magnussen står langs veien.

TRYGG TRAFIKK: Mette Magnussen, distriktsleder i Trygg Trafikk, mener syn av kollisjoner endrer unges holdninger i trafikken.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Ulykken, som var en del av en øvelse der alle nødetatene deltok, var en av flere virkemidler som ble tatt i bruk for å lære neste års russ om trafikksikkerhet, helse og miljø.

Magnussen mener det er viktig at de unge, som ifølge Trygg Trafikk er mest utsatt for alvorlige trafikkulykker, selv får se hvor store konsekvensene kan bli dersom ting går galt.

– Ikke nødvendigvis fordi de er russ, men fordi de er rundt 18 år gamle. De er ferske førerkortinnehavere, og vi vet at det er da ulykkene skjer.

– En vekker

Andrea Mehus, som skal være russ neste år, beskriver kollisjonen hun fikk se som et sjokk og en vekker.

Andrea Mehus

RUSS: Andrea Mehus går siste året på videregående skole. Hun lærte mye av øvelsen i dag.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

– Vi så de katastrofale følgene den fikk, også for personene i de andre bilene.

– Vi ser hvordan våre handlinger påvirker andre, og lærer at vi kan bli ansvarlige for mange andre enn oss selv, fortsetter Mehus.

Magnussen tror mange sitter igjen med det samme inntrykket.

– Dette er en av tingene vi tror hjelper. Dette virker som et rolig kull. Vi får håpe de er like rolige når russetiden kommer.