Hopp til innhold

– Denne sjansen reddet livet mitt

TØNSBERG (NRK): Nav, distriktspsykiatrisk senter og rustjenesten jobber sammen i et pilotprosjekt hvor de bistår mennesker med psykiske helseplager og rusmisbrukere med å skaffe og beholde vanlig lønnet arbeid.

Pelles verksted

STOLT: Tom Rudi Svendsen (t.h.) er evig takknemlig for jobben han har fått hos Gunnar Jensen ved Pelles Verksted. – Jeg er stolt over å få med logo på skjorta, og at jeg har den bilen. Det gir meg en identitetsfølelse, sier Svendsen.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Vi har hatt et tradisjonelt syn på at man først skal behandles og bli frisk for deretter å komme i jobb, mens her gjør man det samtidig, forklarer prosjektleder for Individuell Jobbstøtte i Vestfold, Inger Marie Pauli.

Prosjektet, som ble satt i gang i 2012, bygger på ideen om at alle som vil jobbe, kan jobbe, så lenge man finner riktig type jobb og arbeidsmiljø.

Så langt har 53 brukere og pasienter fått jobb i ulike bedrifter rundt om i Vestfold.

– Reddet livet mitt

49 år gamle Tom Rudi Svendsen er en av dem. Han havnet på skråplanet i ung alder og har tilbrakt mye tid i fengsel og på institusjoner, noe som har bidratt til at han har stått utenfor arbeidslivet store deler av livet.

Prosjektleder i Nav og Magne Hammerstad

Prosjektleder Inger Marie Pauli og seksjonssjef ved Nordre Vestfold distriktspsykiatriske senter, Magne Hammerstad.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / Nrk

Gjennom prosjektet har han fått jobb som sjåfør hos Pelles Verksted i Tønsberg.

– Det at jeg har fått den sjansen har reddet livet mitt. Ansvaret jeg har som sjåfør gir meg veldig mye. Jeg stortrives, det betyr mye for selvbildet mitt, og det går bedre og bedre for hver gang, sier han.

– Lite stigmatisering

Det er jobbspesialister i Nav som hjelper jobbsøkerne med å finne en passende jobb. Prosjektlederen forteller at de generelt får gode tilbakemeldinger og opplever lite stigmatisering blant arbeidsgivere de er i møte med.

De ulike pasientene og brukerne har fått jobb har gått inn i jobber som helsearbeidere, dyrepassere, sjåfører og førskolelærere.

– Det er mennesker både med og uten utdanning, så de jobber innenfor alle mulige områder, sier prosjektleder Pauli.

Bryr seg ikke om fortiden

Det kan være vanskelig å få jobb når man er 49 år og ikke har mye arbeidserfaring å vise til. Gunnar Jensen, eier og daglig leder ved Pelles Verksted, har få fordommer.

– Alle har en fortid. Toms fortid er ikke viktig for meg. Han gjør en helt fantastisk jobb, er godt likt av alle og møter opp når han skal. En mer hyggelig og trivelig person skal du lete lenge etter, sier Jensen.

– Stimulerer det friske

Seksjonssjef ved Nordre Vestfold distriktspsykiatriske senter, Magne Hammerstad, ser allerede gode resultater.

– Tilbakemeldingene fra brukere, pasienter og arbeidsgivere har vært en viktig del i å kartlegge resultatet av prosjektet. Arbeid er god helse. Vi har pasienter som har vært innlagt i opptil 16 år som nå har fått seg en deltidsstilling, og det fungerer godt. Det er noe med det å stimulere det friske, og fordelene er at du unngår innleggelser, unngår lengre behandlingsforløp og at du får pasientene tilbake til samfunnet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark