NRK Meny
Normal

Rømlinger fortsatt på frifot

– Det er ikke nedprioritert å finne dem, men det er begrenset hva vi kan gjøre nå, sier krimsjef i Horten, Åshild Jahre.

Horten fengsel

HOPPET FRA TAKET: Den første rømningen skjedde fra Horten fengsel, et høysikkerhetsfengsel midt i sentrum av Horten.

Foto: Rune Jensen / NRK

I går rømte en 23 år gammel mann fra fengselsøya Bastøy og i forrige uke rømte en annen mann fra høysikkerhetsfengselet i Horten sentrum. Begge er fortsatt på rømmen.

Fungerende leder på krimavdelingen i Horten, Åshild Jahre, sier at politiet fortsatt etterforsker rømningene, men at det er begrenset hva de kan gjøre uten konkrete tips.

– Vi bruker etterretning for å se om vi kan få noen spor, og vi oppsøker jevnlig adresser der vi vet de har oppholdt seg før, sier Jahre.

Vil hjem

I tillegg snakker politiet med bekjente i miljøet rømlingene kommer fra. Det er politiet i Horten som har ansvaret for etterforskningen, men andre politidistrikt bistår.

– Erfaringsmessig vet vi at rømlinger trekker mot sitt hjemsted. Det er jo gjerne det som er årsaken til at de ønsker seg ut, at de vil ha litt frihet til å være i området der de har kjente rundt seg og er kjent.

Bastøy fengsel

Bastøy Fengsel ligger omtrent tre km fra fastlandet. Herfra padlet rømlingen på et surfebrett.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Hvor lang tid det kan ta før de rømte fangene er bak lås og slå igjen kan ingen vite, men Jahre er sikker på at de før eller siden får tak i begge to.

– Ja, de dukker jo opp før eller siden. Det er varierende hvor lang tid det tar, men stort sett kommer de til rette igjen.

Det som er sikkert er at begge rømlingene må belage seg på å sone resten av dommene sine andre steder når de blir tatt.

Mannen som rømte fra Horten fengsel 27. juli, klarte å klatre opp på taket og hoppet derfra fire-fem meter ned på en parkeringsplass og skadet foten sin. Hoppet ble fanget opp av et overvåkningskamera, og det er det siste noen har sett av ham.

23-åringen som rømte fra Bastøy i går, er hjemmehørende på Romerike. Han klarte å ta seg fra øya på et surfebrett, padlende med en spade, natt til onsdag. Det ble oppdaget at han var borte onsdag morgen.