NRK Meny
Normal

Røde Kors svært fornøyde med vestpåbud

– Nå har alle tatt på seg vesten, ropes det bak fra redningsskøyta til Røde Kors, som mener flere har tatt på seg vesten etter at påbudet kom.

Svein Mollekleiv

VIRKER: Sven Mollekleiv, president i Røde Kors, sjekker at flytevesten virker.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

I steikende sol og skyfri himmel samler Røde Kors seg på Ferjeodden for å dra ut på redningsvestekspedisjon. Her skal de fokusere på sikkerhet og dele ut redningsvester til de som ikke har på seg vest i båten.

– Vi kommer nok til å komme over noen som ikke har på seg vest, og heller ikke liggende i båten, men så langt har vi heldigvis ikke trengt det, sier han.

Viktig påbud

Etter en time på fjorden, og med flere båter som har sust forbi, har de ennå ikke delt ut en redningsvest. Mollekleiv tror at påbudet har hatt en god påvirkning på dette.

– Vi har sett en klar bedring i folks bruk av vest og stadig flere gjør det. Vi håper at de ser at det er klokt av hensyn til egen og andres sikkerhet, men vi ser også at påbudet har bidratt til at flere gjør det, og det er bra, sier Mollekleiv.

Svein Mollekleiv, president i Røde Kors

NYT SJØEN: Man skal nyte sjøen, men det er også viktig å huske på sikkerheten. President i Røde Kors, Sven Mollekleiv, dro i går ut på redningsvest-ekspedisjon.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Korpsleder for Røde Kors, Atle Rønning, sier at alle kan bli et offer i en båtulykke, uansett hvor god båtfører en er.

– Noen er rett og slett uheldige og klarer ikke å styre det de har mellom hendene. En ribb i dag er nesten som å kjøre en Formel 1- bil, og folk skjønner ikke alltid hva de har i hendene, og når de gjør det, er det for seint, sier Rønning.

Og for båtfolket som skal nyte sommeren på sjøen, har Mollekleiv noen tips.

Ta forholdsregler

– Kom dere ut på fjorden, bruk sunt folkevett, bruk vest, tilpass fart etter forhold, og bruk litt av fritiden når du er ute på sjøen til å tenke over hva du gjør hvis noe skulle skje, og kanskje trene på det.

Så da gjenstår det bare å teste om vestene er i orden, og denne oppgaven tar han på seg.

– Da skal jeg se om patronen fungerer. En ting er å ha vest, men hvis patronen ikke virker hjelper det lite. Det er den eneste lille utfordringen ved å ha en vest, sier Røde Kors-sjefen før han hopper uti testbassenget til Røde Kors.