Hopp til innhold

Rodde til London for å se fotballkamp

2. juledag er en høytidsdag for engelsk fotball. Mange tusen nordmenn vil følge kampene Boxing Day, og noen er galere enn andre. Ivar Otto (70) rodde vikingbåt over Den engelske kanalen for å se kamp i London.

Ivar Otto Myhre ror vikingbåten sin, en Gokstad-færing, rundt i hele Europa.

SE VIDEO: Ivar Otto Myhre forteller om roturen til London. Filmen er tatt opp mens han ror Gokstadfæringen langs svenskekysten.

Du er den første som har rodd vikingbåt over her siden Vilhelm Erobreren i 1066

Britisk kystvakt

Ivar Otto Myhre

KOMMUNEADVOKAT: Ivar Otto Myhre har egentlig blitt pensjonist, men tar fortsatt oppdrag for Sandefjord kommune, når han ikke legger ut på ekstraordinære roturer.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Jeg hadde lenge hatt lyst til å ro over Den engelske kanalen, og da planene ble lagt tenkte jeg det kunne være gøy kombinere det med å se serieåpningen i engelsk fotball, sier Ivar Otto Myhre.

Fulgt Manchester United siden 1956

Kommuneadvokaten i Sandefjord legger ikke skjul på sin lidenskap for både båter og engelsk fotball. Han er Manchester United-supporter, og har fulgt laget siden 1956. Han liker å se alle mulige slags kamper i England.

– Da jeg planla roturen måtte jeg plukke ut en kamp i London. At det ble Chelsea var en tilfeldighet, sier Myhre som har sett favorittlaget sitt Manchester United fra tribuneplass sju ganger.

Men billett til Chelseas hjemmebane Stamford Bridge i lomma, kjørte han båten sin, en Gokstadfæring, på henger ned til Calais i Frankrike.

Britian Soccer Chelsea Mourinho

STAMFORD BRIDGE: Ivar Otto Myhre så Chelsea vinne 3–2 hjemme mot Birmingham i 2007. I dag får manager José Mourinho besøk av østkantnabo West Ham United.

Foto: ADAM BUTLER / Ap

Ble stoppet av kystvakta

– Jeg ville være den første fra Sandefjord som rodde til fotballkamp i London, sier Ivar Otto Myhre til NRK.

– Du må ha vært den første i verden?

– Ja, det er mulig det, ler Myhre.

Gokstadfæringen var en mindre båt som ble funnet sammen med Gokstadskipet som er datert til rundt år 900. Myhre har en kopi av denne båten.

Roturen over Den engelske kanalen til Dover i England tok seks timer. Det hele foregikk på sensommeren i 2007. Myhre forteller at han ble stoppet av den britiske kystvakta.

– Du er den første som har rodd vikingbåt over her siden Vilhelm Erobreren i 1066, sa mannskapet om bord på kystvakta, humrer Myhre.

Deretter rodde han nordover langs sørkysten av England, med overnatting i blant annet Ramsgate, før ferden fortsatte opp elva Themsen.

Themsen

JUBEL LANGS ELVA: Folk sto på balkongene og heiet da Ivar Otto Myhre rodde opp Themsen. Bildet viser elva sett fra Greenwich.

Foto: Rune Jensen / NRK

Folk langs Themsen heiet

– Her ble jeg møtt av en redningsbåt før jeg kom til Thames Barrier, flomvernet øst i London. De presiserte at de kun var nysgjerrige og hjalp meg med å rapportere ankomsten til flomvernet, slik alle fartøy må, forteller Myhre.

Han forteller at folk i leilighetene langs Themsen i London ropte ned til ham og spurte hva slags båt han rodde. – Folk sto på balkongene og heiet og jublet. Det var veldig moro, sier Myhre.

Han slapp også å betale havneavgift da han la til ved St. Katherine's Docks, som ligger rett ved Tower Bridge.

– Du skal ikke betale her med en sånn båt. Du skal ligge her gratis, sa mannen i havna. Det passet bra for havneavgiften var av det dyrere slaget. Det var ikke måte på til hyggelig mottakelse, sier roentusiasten fra Sandefjord.

Myhre sov i båten under åpen himmel på turen.

– Jeg rakk frem dagen før kampen, forteller Myhre.

Kampen på Stamford Bridge mellom Chelsea og Birmingham endte 3–2 til hjemmelaget.

Storm ødela roturen hjem

Han skulle egentlig ha rodd tilbake samme vei, men da ble det varslet storm i kanalen, så han endte opp med å måtte hente bilen og hengeren i Frankrike, kjøre tilbake til London, og frakte alt hjem til Norge derfra.

– Det var en større utfordring å kjøre på venstre side i London med henger enn å ro, sier den spreke kommuneadvokaten som fylte 70 år i 2014.

Jan Roger Henriksen

FOTBALLGRÜNDER: Jan Roger Henriksen er Everton-fan og supporteruniongründer. Han lever nå av å hjelpe nordmenn som vil reise på tur for å se fotball.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Ivar Otto har vært en ivrig Manchester United-supporter bestandig. Det er ikke mange nordmenn som har holdt med laget så lenge. 1956 var jo to år før den tragiske flyulykken i München som gjorde Manchester United kjent over hele verden. Han har jo vært med lenger enn det nesten har vært engelske lag på tippekupongen, så det er helt utrolig, sier Jan Roger Henriksen fra Sandefjord.

– Har du hørt om noen som har rodd opp Themsen for å se fotballkamp før?

– Nei, det nærmeste man kommer var vel det som skjedde i 1066, gliser Henriksen.

Startet forening på Stortinget

Jan Roger Henriksen startet Evertons norske supporterklubb i 1986, og ble Supporterunionen for Britisk fotballs første leder samme år. Supporterunionen er en paraplyorganisasjon for alle supporterklubbene til lagene i Storbritannia.

– Den gang var det tolv supporterklubber for engelsk lag i Norge med til sammen 3 600 medlemmer. Vi hadde samlinger i Oslo, og stiftet supporterunionen på Stortinget. Det var fordi en av oss jobbet der og hadde tilgang til møterom, så derfor ble paraplyorganisasjonen startet i nasjonalforsamlingen. Nå i ettertid så synes vi jo det var et passende sted, humrer Henriksen.

Etter en tøff start med engelske fotballtragedier som bråket på Heysel-stadion i Brussel, brannen i Bradford, og Hillsborough, i tillegg til at NRK valgte å vise tyske tippekamper i stedet for engelske, har organisasjonen fått sving på sakene. I mai 2014 hadde Supporterunionen for Britisk fotball hele 105 904 medlemmer fordelt på 48 supporterklubber. Se egen faktaboks med oversikt over fanklubbene.

Nordmenn preger Liverpool

– Nå er det helt ekstremt. «Alle» har jo et forhold til engelske lag. Den gang var de som fulgte med ordentlig ivrige supportere som fulgte med på alt, hvis ikke var du ikke interessert. Nå har det eksplodert, mye takket være media. Når Liverpool spiller hjemmekamp preger jo nordmenn hele bybildet, sier Henriksen til NRK.

Etter å ha jobbet med markedsføring i blant annet Vålerenga, Sandefjord og Norges Fotballforbund, startet Henriksen reisebyrå i 2001. Nå hjelper 53-åringen nordmenn med skreddersydde opplegg for å se fotballkamper i hele England, og Europa for øvrig.

– De første gangene jeg reiste til Liverpool på 1980-tallet, så reiste jo folk seg når jeg kom. De syntes det var kjempestas at jeg kom helt fra Norge. Nå er det over tusen nordmenn på kamp. Norske fans er høyrøstede og dominerer bybildet, sier Henriksen.

Ekstra innsats i dueller

– Hvorfor er Boxing Day så spesiell?

– Det er blitt sånn at 1. juledag er gaveutdeling, mens 2. juledag er fotball i England. Det er feststemning. Folk er ute, de samles og de er glad. Det er fulle stadioner med supportere med nisseluer. Det er gøy å være der borte, sier Henriksen.

– Er det noe spesielt vi bør legge merke til utenom feststemte supportere under kampene i dag?

– Spillerne er litt ekstra opptatt av å vinne fordi de vil vise seg frem for fulle tribuner. Dessuten er det viktig å vinne fordi det er et svært tett kampprogram i jula. Starter de julekampene med en seier, så får de en god jul. De får publikum med seg. Spillerne vil legge ned mer innsats enn normalt. Det vil være mer fart og dueller i dag enn vanlig, avslutter Jan Roger Henriksen. Sandefjordingen som kanskje vet mer om engelsk fotball enn noen andre nordmenn.

LES OGSÅ: En dramatisk juleperiode kan endre alt

Dette er kampene i Premier League i dag

  • Chelsea – West Ham kl. 13.45
  • Crystal Palace – Southampton kl. 16.00
  • Everton – Stoke kl. 16.00
  • Sunderland – Hull kl. 16.00
  • Swansea – Aston Villa kl. 16.00
  • West Bromwich – Manchester City kl. 16.00
  • Manchester United – Newcastle kl. 16.00
  • Burnley – Liverpool kl. 16.00
  • Leicester – Tottenham kl. 16.00
  • Arsenal – Queens Park Rangers kl. 18.30