Roar Juel Johannessen: – Vi vil ha rettferdighet for Kristin

LARVIK (NRK): Tirsdag skal Roar Juel Johannessen sitte ansikt til ansikt med mannen som er tiltalt for å ha drept hans 12 år gamle datter.

Roar Juel-Johannessen.

SAVNER DATTEREN: Roar Juel Johannessen tilbake på stedet der datteren Kristin ble funnet kvalt om kvelden 5. august 1999. – Vi kommer alltid til å ha et tomt rom i huset, sier han.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Om få dager møter 39 år gamle Henning Hotvedt i Borgarting lagmannsrett i Oslo tiltalt for å ha kvalt 12 år gamle Kristin Juel Johannessen da hun var på vei for å bade for over 17 år siden.

Kristins familie skal følge rettssaken ord for ord.

– Jeg tenker på henne hver dag, sier faren til NRK.

Den 5. august 1999 syklet den 12 år gamle jenta hans hjemmefra for å bade med en venninne. Hun dukket ikke opp ved Goksjøvannet til avtalt tid, og ble funnet drept i et skogholt ved Mørk i Hedrum samme kveld.

Roar Juel Johannessen i blå genser med grønn bakgrunn.

ETTERFORSKET SELV: Roar Juel Johannessen har selv forsøkt å finne ut hva som skjedde med datteren hans for 17 år siden.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Kristin var rolig, glad, blid og fornøyd. Hun likte stort sett det meste. Hun var veldig glad i å lese, og hun drev med idrett, forteller Roar Juel Johannessen.

– Vi har fortsatt et tomt rom i huset. Selv om vi blir ferdige i Borgarting lagmannsrett, så er det kun den juridiske delen vi er ferdige med. Resten blir vi aldri ferdig med, savnet vil være der.

Dømt, frikjent, så tiltalt igjen

To personer har vært siktet i saken. Den første ble frikjent, mens den andre, Henning Hotvedt, ble dømt i tingretten. Dommen ble anket, og mannen ble i 2003 frikjent før ankesaken kom opp.

Nå er den samme mannen igjen tiltalt, og tirsdag starter rettssaken. Roar Juel Johannessen har i flere år ment at Hotvedt sto bak drapet.

– Vi håper å få en dom hvor han må sone for det han har gjort. Da har han i hvert fall gjort opp for noe av det. Saken blir ikke ferdig for vårt vedkommende, men vi vil ha en domfellelse så vi vet at han sitter bak lås og slå. Vi vil ha rettferdighet for Kristin, sier Johannessen.

– Hvordan blir det å møte tiltalte i retten?

– Jeg har sett ham mange ganger, så for meg blir det ikke noe spesielt, men for resten av familien som ikke har sett ham, kan det bli litt spesielt. Han blir sittende ikke så langt unna oss.

Brynjar Meling

ADVOKAT: Brynjar Meling sier hans klient er totalt avvisende til at han skulle ha noe med drapet å gjøre i det hele tatt. (arkivbilde)

Foto: Sanne Lier / NRK

Nekter for drapet

Hotvedts forsvarer, Brynjar Meling, sier hans klient er klokkeklar på at han ikke har noe med drapet å gjøre.

Det var i fjor sommer at 39-åringen ble pågrepet. Bakgrunnen var DNA-analyser som, ifølge politiet, knytter vedkommende til drapet. DNA-profilen er hentet fra celler under avdødes fingernegler, opplyste politiet da.

– Har din klient noen forklaring på DNA-sporet?

– Det ligger i hans forklaring at det må skyldes noe annet enn at det er påført ved drapshandlingen. Det er noe av det vi har jobbet med. Vi må se på muligheter både i forhold til hvordan dette har vært oppbevart, og hvordan dette er blitt behandlet, sier Meling.

Tiltalte har nå sittet varetektsfengslet i nesten 13 måneder. Han er, ifølge forsvareren, preget av det.

– Han har vært gjennom en prosess hvor han, på tross av at han blir frifunnet i 2002, har opplevd at det hele tiden kommer drypp i mediene. Han har på en måte aldri fått fred på tross av at han var frifunnet. Han trodde det var en endelig frifinnelse, sier Meling.

Her ser du informasjon om Kristin-saken som starter i Borgarting lagmannsrett 16. august. En mann er tiltalt for drapet, 17 år etter at 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet død i Larvik. Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

TIDSLINJE: Drapet på Kristin Juel Johannessen i august 1999 har en lang historie hos norsk politi og rettsvesen. Denne tidslinjen tar for seg de viktigste hendelsene. Her er Kristin, cirka 7 år gammel, på første skoledag.