Hopp til innhold

Ringormutbrudd på Østlandet

Storfebesetninger ved gårder i Sør-Norge er båndlagt etter at det er oppdaget ringorm ulike steder den siste tiden. Nå jobber Mattilsynet med å kartlegge omfanget.

Kuer

Ringorm er ikke en alvorlig sykdom, men kan gi store plager for dyr og mennesker som blir smittet.

Foto: ALEXANDRA BEIER / SCANPIX

Mattilsynet har mistanke om B-sykdommen ringorm (se faktaboks) i flere storfebesetninger på Østlandet. De siste dagene har diagnosen ringorm - Trichophyton verrucosum, blitt bekreftet av Veterinærinstituttet i flere tilfeller.

Det er flere besetninger i Østfold, Vestfold og Buskerud som har hatt kontakt med hverandre gjennom livdyromsetning som nå er båndlagt. Mattilsynet følger opp kontaktbesetninger med inspeksjon og prøvetaking av dyr med symptomer.

Det er stadfestet tilfeller av ringorm blant dyr ved tre steder i Buskerud, og tre på Romerike. I tillegg utreder det lokale Mattilsynet i Vestfold ett dyr, som tidligere har fått sykdommen påvist.

Les også:

Risikerer krevende tiltak

Tiltakene ved påvist smitte innebærer blant annet restriksjoner om salg av dyr til andre bønder.

– Å behandle denne sykdommen tar flere år. Det forutsetter relativt store tilrettelegginger, med blant annet årlige vaksinasjoner og økt renhold, sier regionsjef Julie Enebo Grimstad i Mattilsynet til NRK.

Regionen hun leder omfatter Buskerud, Telemark og Vestfold. Smittekilden er ikke funnet, men det er nærliggende å tenke seg at utbruddet kommer fra en går som har solgt dyr videre til andre, altså via livdyromsetning.

Mistenkte og diagnostiserte besetninger blir båndlagte inntil videre. Slakteriene blir kontaktet av distriktskontoret når dyr fra restriksjonsbelagte besetninger skal inn til slakt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark