Hopp til innhold

Rikingenes arkitekt undersøkes for korrupsjon

Kommunen har bedt politiet vurdere om det var korrupsjon da arkitekt Rune Breili ga 500 000 til en ansatt som senere ble byggesaksleder.

Rune Breili

– Det skal bli godt å få denne saken ut av verden, sier arkitekt Rune Breili.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

I sommer avslørte NRK at Tjøme kommunes byggesaksleder hadde tatt betalt for å hjelpe folk å fylle ut byggesakssøknader. Søknader han også behandlet som ansatt i kommunen.

Kommunen svarte med å suspendere byggesakslederen med umiddelbar virkning og satte i gang revisjonsfirmaet BDO med å granske byggesaksavdelingen.

En rekke kjente næringslivsledere har fått til store hytteprosjekter i strandsonen på Tjøme, godt hjulpet av arkitekt Rune Breili & partnere MNAL AS.

Blant dem er Joakim Varner (Cubus, Dressmann og Carlings), Gunnar Fredrik Selvaag (Selvaag gruppen), Erik Mamelund (sjef for Ernst & Young), Hermine Middelfart (kosmetikkarving) og Petter Winther Borg (Pareto-megler).

Fant ikke korrupsjon

BDO fant ikke korrupsjon. Likevel har kommunen sendt over hele granskingsrapporten til politiet. Sammen med rapporten har kommunen lagt noen føringer den mener politiet bør se spesielt grundig på. Ifølge opplysninger NRK har gjelder dette sidene 21, 22, 29 og 30 i granskingsrapporten.

Her står det:

  • Byggesakslederen hadde foretak der han hjalp folk med å fylle ut byggesakspapirer han senere behandlet som ansatt i kommunen.
  • Byggesakslederen jobbet for arkitekt Breili i tre år (2011-2013). Han fikk en garantisum på 500 000 kroner da han sluttet.
  • Den pensjonerte byggesakslederen hadde foretak og drev byggevirksomhet på øya.
  • Den pensjonerte byggesakslederen fikk hjelp av Rune Breili til å tegne boligen sin mens han jobbet i kommunen.
  • I dag jobber han hos Rune Breili og Partnere MNAL AS på timebasis.

Undersøker

Politiinspektør Jan Stapnes i økoteamet i Sør-Øst politidistrikt sier de nå har opprettet undersøkelsessak.

Politiet er tilbudt grunnlagsdokumentene til rapporten med blant annet kontoutskrifter og avtaler.

– Vi har foreløpig ikke sett så grundig på det og ennå ikke bedt om disse dokumentene, men det kan godt være at vi kommer til å be om dem også, sier han.

Ønsker slike undersøkelser velkommen

Arkitekt Rune Breili er glad for at politiet nå skal undersøke saken.

– Dette er betryggende, fordi jeg ønsker å bli ferdig med saken en gang for alle.

I hvor stor grad var det vennetjenester mellom deg og den nå pensjonerte byggesakslederen?

– Det var en vennetjeneste som var sterkt begrenset i omfang.

Hvorfor fikk byggesakslederen 500 000 kroner av deg da han sluttet?

– Jeg kan godt forstå at dette kan se ut som smøring. Det var en avtale som ble inngått da han ble ansatt. Da han sluttet på grunn av en uenighet med styret, utløste det en godtgjørelse på 500 000.

– Ukjent informasjon for oss

NRK har forsøkt å komme i kontakt med den pensjonerte byggesakslederen uten hell.

Advokat Anne-Lise Mala Fredriksen representerer mannen som ble suspendert som byggesaksleder i sommer. Han har senere kommet tilbake i kommunen der han har hatt andre oppgaver.

På spørsmål om hva han synes om å bli en del av politiets sak, svarer hun i en e-post at: «Dette er ukjent informasjon for oss. Vi har derfor behov for å undersøke saken nærmere før vi eventuelt kommenterer dette.»