NRK Meny
Normal

Halloween på tallerken

Gresskaret kan brukes til langt mer enn å pynte til allehelgensaften, Halloween. Her er en treretters middag med gresskar, servert soussjef, Kim André Asserson.

Gresskargnocchi med skogsopp og salvie

Gresskargnocchi med skogsopp og salvie er noe av det du kan lage gresskar av.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

– Jeg har brukt det i forrett, hovedrett og dessert, sier han.

Asserson er soussjef på Engø Gård på Tjøme i Vestfold. Istedenfor å pynte hjemmet eller trappen under Halloween, nyter han gresskaret på en tallerken.

– Akkurat nå er favoritten å lage is av gresskar, sier han.

Les også:

Kjøttet i gresskar er hardt og kan både stekes, kokes og bakes i ovnen.

– Den er litt kremete i smaken, men kommer an på hvordan du tilbereder den, sier han.

Kim André Asserson

Kim André Asserson, soussjef på Engø Gård på Tjøme.

Foto: Privat

Ubrukt frukt

Gresskaret, som faktisk er en frukt, er noe flere burde prøve ut, mener kokken.

– Mange jeg kjenner har ikke smakt det engang, det er ikke noe nordmenn bruker noe særlig. Jeg synes gresskar er utrolig godt, sier han.

NRK spør om han kan komme opp med tre oppskrifter for folk.

– Men gresskar kan brukes til mye. Det finnes ingen regler mot å bruke gresskar til dét eller dét, sier han.

Dette er Kim André Asserson sine oppskrifter til en treretters middag med gresskar.

Forrett

Gresskarsuppe med bacon, olivenolje og kjørvel.

200g gresskarterninger eller biter
6dl H-melk
2 ss smør
1 sitron
Salt/pepper
200g baconterninger

Svett gresskarbitene i en kjele med olje. Hell over melken og kok opp. Kjør i blender. Stek baconterninger til de er sprø og ta vare på fettet. Smak til suppen med smør, salt, pepper og sitron. Ha bacon med fett over på en tallerken med olivenolje og fersk kjørvel.

Hovedrett

Entrecôte, rosenkål, sjysaus, syltet gresskar.

500–600 g entrecôte
400g rosenkål
1 gresskar
1,5 dl kalvekraft
3 ss smør
Salt/pepper

Syltelake:
1 dl oliven olje
1 dl hvitvins eddik
2 dl vann
10g salt
20g sukker

Kok opp syltelaken og ha i gresskar kuttet i ønsket form. Trekk til det er ferdig. Kutt rosenkål i strimler som stekes i en panne med smør/olje. Stek kjøttet (romtemperert), ta vare på sjyen som er igjen i stekepannen og tilsett kraften. Kok inn og smak til med smør sitron, salt og pepper.

Dessert

Gresskaris med yoghurt og gresskarkjerner.

500g gresskarpure
300g sukkerlake 2,5dl sukker, 2,5dl vann.
2 dl yoghurt

Kjør sammen pure, sukkerlake og 50 g yoghurt i en blender og ha i en liten klype salt. Kjør i ismaskin. Kjør inn gresskarkjernene i ovnen på 160 grader til de er tørket.

Serveres med en skje yoghurt i bunn, kule is og gresskarkjerner over.