NRK Meny
Normal

Rett til himmels

En skoleavslutning som sa pang!

Skoleavslutningen endte med en rakettoppskyting som klatret 1500 meter til værs.

Elever fra Holtan ungdomsskole i Horten satte en luftig strek for dette skoleåret på Rakke ved Stavern i dag. De skjøt nemlig opp sin egen, selvbygde rakett. Og det var slett ingen vanlig nyttårsrakett.

– Raketten er bygget av isopor, kryssfiner og ei papphylse og er blitt veldig solid, sier Frode Stensaa fra utviklingsselskapet 7Sense.

Vil øke teknologi-interessen

Både 7Sense og andre lokale bedrifter bidrar med finansiering eller kunnskap, og hensikten med rakettprosjektet er å få ungdom til å bli interessert i teknologiske fag. Stensaa har selv erfaring som rakettbygger, og noen husker ham kanskje fra NRK-serien "Ikke gjør dette hjemme 2".

– Det ligger både mekanikk, matematiske beregninger og kunnskap om elektronikk bak rakettbygginga.

Elever fra Holtan ungdomsskole

Elevene fra Holtan ungdomsskole har lagt ned mye arbeid i å lage raketten som ble skutt opp fra Rakke. I dag satte de kronen på verket.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Houston, no problems ...

Og torsdag 19. juni 2014 ble altså dagen da elevene kunne følge rakettens ferd. Da var grønt lys gitt fra både Avinor, politi, brannvesen og Kystverket. Med ei skikkelig utskytingsrampe ble den plassert på Rakke utenfor Stavern. Og etter mange forberedelser begynte nedtellingen. Deretter:

– Der kommer'n!

Og med en solid drivstoffblanding bestående av salpeter og et sukkerstoff raste raketten oppover med en skyvekraft på 60 kilo over fem sekunder, kanskje så høyt som 1500 meter.

– Jo-hoo!