Hopp til innhold

Blir overvåket, nektet toalett og får ikke betaling

Det er hverdagen til noen av ungdommene LOs sommerpatrulje har kontrollert i sommer.

LOs sommerpatrulje på besøk hos Deli de Luca Torggaten.

LOs sommerpatrulje på besøk hos Deli de Luca Torggaten, under en av de tidligere rundene.

Foto: LOs sommerpatrulje

Dette var noen av de alvorlige bruddene LOs sommerpatrulje kom over i år, da de kontrollerte unges arbeidsforhold i bedrifter i Vestfold. Patruljen hadde sin siste dag i går.

– Vi kom over 137 brudd fordelt på 62 bedrifter, noe som gir en bruddprosent på 21.9 %. Tønsberg var verst en bruddprosent på drøyt 31, og Horten best med 13,7 prosent brudd, forteller Christine Ingebrethsen Rise, faglig ungdomssekretær i LO i Vestfold, til NRK.no.

Hun forteller at landsgjennomsnittet for brudd ennå ikke er klart. I fjor lå det på 18,8 prosent.

Overvåket de ansatte

Sommerpatruljen meldte inn tre bedrifter til Datatilsynet fordi de mistenkte at sjefene der overvåket de ansatte med overvåkningskameraene på arbeidsplassen.

 Christine Ingebrethsen Rise

Christine Ingebrethsen Rise, faglig ungdomssekretær i LO i Vestfold, mener at de unge ikke vet nok om rettighetene sine i arbeidslivet.

Foto: Privat

En slik overvåkning gjennom arbeidsplassen gir en veldig følelse av utrygghet for de ansatte, som gjerne har sin første jobb. Dette er forferdelig dårlig gjort av sjefene, mener Rise.

13 bedrifter hadde såpass alvorlige eller såpass mange brudd at LO meldte dem inn til Arbeidstilsynet. Bruddene patruljen kom over dreide seg hovedsakelig om manglende eller ufullstendige arbeidskontrakter og brudd på arbeidstidsreglementet.

– For eksempel at de ansatte ville miste jobben hvis de ikke kunne jobbe overtid, sier Rise.

Arbeidsgiver betalte ikke skatt

Et av de verste tilfellene hun syntes sommerpatruljen kom over i Vestfold, var at én arbeidsgiver ikke betalte skatt.

– Dette førte til at den ansatte i bedriften heller ikke betalte skatt, selv om han trodde det. Personen fikk en enorm baksmell. Vi har tatt saken videre til Skatt Sør.

Sommerpatruljen hadde satt seg som mål å besøke 400 bedrifter, men rakk bare 283 på grunn av frafall av deltakere til patruljene.

Fikk ikke bruke toalett

Noen av de andre alvorlige bruddene sommerpatruljen kom over, var at unge arbeidstakere ikke fikk tatt ut ferien sin, at de ikke fikk mulighet til å benytte seg av toalettet før etter tre timer på jobb, og oppsigelser på forhold som LO vil undersøke nærmere.

LO startet sommerpatruljeringen sin i Vestfold 29. juni.