Restene dine er festmat for rotter

Har du for vane å skylle ned matrester i vasken eller i do? Ikke gjør det. Det er som en åpen invitasjon for rotter.

Rotte

ROTTER I RØRA: Dette bildet er tatt i et rør i London. Rotta lever neppe lenger, men har trolig etterlatt seg generasjoner med etterkommere.

Foto: AFP

Rett under føttene våre, der vi står på kjøkkenet og skyller tallerkener rene for matrester etter middag, går rørnettet, som fører vann og kloakk og det vi putter i do og i vasken, vekk fra oss.

Men ikke alt forsvinner med vannet, og det som blir igjen er fristende mat for de firbente som bor i kloakken, rottene.

– Det verste er fettet som fester seg på innsiden av rørene. Spesielt dyrefett fra ribbe og koteletter og lignende. Det stivner veldig fort, og da setter det seg fast på innsiden av rørene. Det blir den reneste gourmetrestauranten for rottene, de har god luktesans og de elsker fett, sier Øyvind Kvernhusengen, distriktsansvarlig for Pelias skadedyrkontroll i Vestfold.

Hans beste råd er å la stekepanna, gryta eller langpanna stå til fettet har stivnet og blitt avkjølt. Da kan du lett skrape det bort og kaste det i matavfallsdunken. Stivner det ikke, bruk tørkepapir og tørk det vekk.

Formerer seg fort

Rotte

Rotter lever godt av maten vi ikke spiser opp og skyller ned eller kaster fra oss.

Foto: Colourbox

Å få rotter inn i avløpssystemet nær der du bor, er et mareritt for de fleste.

– Rotter formerer seg veldig fort og jo bedre vilkår de har, jo fortere formerer de seg. Og jo tetter innpå huset, jo større er sjansen for at de kommer inn, sier Kvernhusengen.

Rotter kan finne veien inn i huset ditt på flere måter, for eksempel via et gammelt avløpsrør som ikke er tett, en krypkjeller eller kledning med hull i. Er uhellet først ute er det viktig å finne ut hvor rotta har kommet seg inn hen.

– Og så må du sette opp en god gammeldags rottefelle, sånn at du får tatt den. Og får du helt panikk, ring etter hjelp fra noen som vet hva de driver med.

Og ikke vent for lenge. Husk, rottene formerer seg fort.