NRK Meny
Normal

Rektor: – Bruke noen dager av elevenes ferie

Foreslår ekstraundervisning etter skoletid eller i ferien for å hente inn det tapte etter streiken. Elevrådslederen kaller det «spesielt» hvis det blir et krav.

Rektor Hans Kristian Voje

Rektor Hans Kristian Voje måtte trå til å dele ut bøker under streiken. Nå foreslår han å bruke noe av ferien på å ta igjen pensum.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Vi har hatt 70 % lærerne våre i streik, så mange timer har falt bort, sier rektor ved Greveskogen videregående skole i Tønsberg, Hans Kristian Voje.

I to uker har lærerne på skolen vært i streik og elevene har mye å ta igjen. Hvordan det skal gjøres vil rektoren diskutere med elevrådet.

– Vi har jo muligheter til å tilby opplæring i fag som har falt bort. Vi har muligheter på fredager, der elever av og til avspaserer når de ellers har hele fagdager. Og vi må kanskje tenke på en tilbud etter vanlig skoletid, sier Voje til NRK.no, og legger til:

– Eventuelt å bruke en dag eller to eller tre i det som er elevenes ferie.

Men akkurat når det gjelder feriekutt, er han usikker på hvordan elevene tar forslaget.

– Det er klart at alle elever er interessert i å gjøre det godt til eksamen. Det er litt ulike behov i ulike fag antagelig, men jeg vet at mange elever har vært litt bekymret nå som streiken har vart i 14 dager, forklarer Voje.

Les også:

Vanskelig å kreve

Elevrådsleder Gard Detlev Øksendahl

Elevrådslederen sier det var mange elever som var fornøyde med at skolen nå har startet opp igjen.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Elevrådslederen ved skolen føler seg trygg på at rektor mener dette skal være et frivillig tiltak.

– Det å gjøre det til en valgfri greie er essensielt. Det å gjøre det til et krav vil være veldig spesielt, og da ville det vært mye fravær på mange elever. Jeg tror rett og slett mange ikke hadde møtt opp, sier elevrådsleder Gard Detlev Øksendal.

Han har følgende beroligende melding til elever som nå frykter for ferien.

– Da jeg hørte dette kom opp tok jeg en liten prat med rektor. Og det er tydelig at det skal gå ganske langt før det blir et krav. Det er veldig vanskelig å kreve at elevene skal bruke av feriedagene sine, sier Øksendal.

Han forteller at det var god stemning da elevene vendte tilbake til skolen, og at selv om mange nok syntes et par ekstra fridager var greit, så var det greit å starte opp igjen.

– Når vi kom ut i andre uka skjønte folk at dette kunne komme til å gå ut over karakterer. Spesielt tredjeklassingene som har masse eksamener og et veldig tett pensum, forklarer Øksendal.

Les også:

Håper lærerne vil ta i et tak

Men det er ikke bare elevene som er tilbake på skolen, det gjelder også lærerne. Rektor håper nå at også de er villige til å ta i et skikkelig tak for å hjelpe elevene.

– Det er klart at med det resultatet lærerne nå fikk så vil jeg tro at motivasjonen er veldig god, sier Voje.

Petter Andersen.

Petter Andersen sier det er lærernes jobb å undervise, men at ingen er forpliktet til å legge ned en ekstrainnsats.

Foto: Hege Therese Holtung Hansen

Utdanningsforbundet i Vestfold sier de tillitsvalgte nå skal snakke med skoleledelsen i både kommunene og fylkeskommunen. Men forslaget mottas ikke med stående applaus. De mener frivillighet er nøkkelen.

– Nå har vi gjennomført en lovlig streik, som har vært vårt virkemiddel. Og lærerne skal i hvert fall nå gå i gang med å undervise. Det er jo jobben deres. Om man er forpliktet til å gå løs med noen ekstrainnsats? Det får de gjøre de som har rammer og anledning til det, sier lokalleder Petter Andersen.