NRK Meny
Normal

– Den norske mattradisjonen står i fare

Nå kvesses knivene for å øke rekrutteringen til restaurant- og matfag. – Om vi ikke lykkes kan, i ytterste konsekvens, den norske mattradisjonen forsvinne.

Restaurant- og matfag jobber for å øke rekrutteringen

VISER FAGET: Flere ansatte fra de ulike bransjene viste frem hvordan de jobber til fylkes ungdomsskoleelever.

Etter snart 10 år med jevn nedgang i rekrutteringen er nå antall lærlinger i restaurant- og matbransjen kritisk lavt. På Sandefjord videregående skole (SVGS) satte de alle kluter til denne uka for å overbevise ungdomsskoleelever om å velge restaurant- og matfag.

– Bransjen skriker etter gode norske lærlinger, og lærlinger i det hele tatt. Så nå gjør vi et ordentlig løft for å vise frem hva vi har å tilby, sier avdelingsleder for restaurant- og matfag ved landets største videregående skole Torgeir Øverland.

Inviterte bransjen

De godt over 300 ungdomsskoleelevene fra Vestfold som møtte opp for å se hva denne studieretningen har å by på fikk en spennende rundtur innom de ulike avdelingene tilknyttet restaurant- og matfag.

Lars Åge Hansen

SKRIKENDE BEHOV: Lars Åge Hansen, pølsemakermester hos Nortura, fridde til ungdommene for å få flere lærlinger.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

På de ulike stedene møtte de representanter fra ulike deler av bransjen. Pølsemakermester Lars Åge Hansen fra Nortura var blant dem som viste og fortalte elevene hva kjøttfaget har å tilby.

– Jeg ser at de blir fascinert og interessert i hva jeg driver med når jeg står her og kutter opp kjøttet, og jeg tror dette er vel så bra som å bare får en brosjyre i hånda, sier Hansen.

Mens Hansen skar ut ytrefileten og tynnribba av en gris fortalte han om yrket sitt. Han fridde også til elevene ved nærmest å garantere dem lærlingplass dersom de valgte kjøttfaget.

Les også: Færre norske kokker

Norsk mat kan forsvinne

I dag jobber det mange ufaglærte og utenlandske i norske kjøkken. Det fører til at kunnskapen om norsk mat og lange tradisjoner står i fare for å viskes ut, ifølge Øverland.

Torgeir Øverland

TRENDEN MÅ SNUS: Avdelingsleder for restaurant og matfag ved SVGS Torgeir Øverland er positiv til at trenden kan snus, men sier det haster.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– For mange klinger ikke det norske kostholdet, så jeg håper virkelig at vi kan bære de norske mattradisjonene og kulturarven som ligger i maten vår videre ved å få norske lærlinger ut i jobb.

Til tross for at den norske maten kanskje taper i kampen om å komme på menyene her i Norge er den annerkjent i internasjonal sammenheng. I følge Øverland er det det norske tradisjonelle kjøkkenet som vinner i ulike konkurranser.

– De vinner som følge av spesielt gode råvarer og dyktige fagfolk.