Etter snart 10 år med jevn nedgang i rekrutteringen er nå antall lærlinger i restaurant- og matbransjen kritisk lavt. På Sandefjord videregående skole (SVGS) satte de alle kluter til denne uka for å overbevise ungdomsskoleelever om å velge restaurant- og matfag.
– Bransjen skriker etter gode norske lærlinger, og lærlinger i det hele tatt. Så nå gjør vi et ordentlig løft for å vise frem hva vi har å tilby, sier avdelingsleder for restaurant- og matfag ved landets største videregående skole Torgeir Øverland.
- Les også: Kokekamp for matfag
Inviterte bransjen
De godt over 300 ungdomsskoleelevene fra Vestfold som møtte opp for å se hva denne studieretningen har å by på fikk en spennende rundtur innom de ulike avdelingene tilknyttet restaurant- og matfag.
På de ulike stedene møtte de representanter fra ulike deler av bransjen. Pølsemakermester Lars Åge Hansen fra Nortura var blant dem som viste og fortalte elevene hva kjøttfaget har å tilby.
– Jeg ser at de blir fascinert og interessert i hva jeg driver med når jeg står her og kutter opp kjøttet, og jeg tror dette er vel så bra som å bare får en brosjyre i hånda, sier Hansen.
Mens Hansen skar ut ytrefileten og tynnribba av en gris fortalte han om yrket sitt. Han fridde også til elevene ved nærmest å garantere dem lærlingplass dersom de valgte kjøttfaget.
Les også: Færre norske kokker
Norsk mat kan forsvinne
I dag jobber det mange ufaglærte og utenlandske i norske kjøkken. Det fører til at kunnskapen om norsk mat og lange tradisjoner står i fare for å viskes ut, ifølge Øverland.
– For mange klinger ikke det norske kostholdet, så jeg håper virkelig at vi kan bære de norske mattradisjonene og kulturarven som ligger i maten vår videre ved å få norske lærlinger ut i jobb.
Til tross for at den norske maten kanskje taper i kampen om å komme på menyene her i Norge er den annerkjent i internasjonal sammenheng. I følge Øverland er det det norske tradisjonelle kjøkkenet som vinner i ulike konkurranser.
– De vinner som følge av spesielt gode råvarer og dyktige fagfolk.