– Årets resultater kan bli historiske

Under sterke vindforhold seilte «Wolfpack» inn til en suveren seier og satte rekord i den 67. utgaven av Færderseilasen.

Færderseilasen

Nordavind (opptil 12 m/sek) ga seilerne røffe forhold og lite komfort på hjemveien, opplyser Gundhus.

Foto: Færderseilasen

Etter åtte timer og 31 minutter var båten, anført av skipper Thomas Nilsson, over målstreken i den gjeveste storbåtklassen.

Dermed ble rekorden fra 2009 slått med 39 minutter. «Wolfpack» var en av kong Haralds tidligere båter under navnet «Fram XVI». Kongens nye båt, «Fram XVII», var i mål klokken 00.19 natt til lørdag. Det skjedde uten at kongen selv var om bord.

Anne Grete Eidsvig ledet seilasen innledningsvis etter en meget sterk start i Oslofjorden. Med sin helt nye «Rå Glede» endte hun på sjetteplass. Hun er kona til Kjell Inge Røkke.

  • Les om fjorårets seilas her

Tøff hjemtur

Årets utgave av Færderseilasen var tøff. Underveis på den 153 kilometer lange ferden fra Oslo, via Færder Fyr, til Horten blåste vinden opp i liten kuling. Det ga mange seilere problemer.

Flere opplevde grunnstøting, ødelagte seil og knekt mast.

– Dette har vært en tidenes raskeste Færderseilas med drømmeforhold, men krevende for erfarne seilere. Seilerne har kost seg i solskinn og sterk vind, sier generalsekretær Jan-Erik Næss i Kongelig Norsk Seilforening.

Vurderer å snu

Litt under 6000 seilere deltok i årets Færderseilas. Den første utgaven ble arrangert i 1947. Den gang var det «Carmen» som vant. «Carmen» deltok i år også, men det ble en 8. plass på den 100 år gamle treseileren.

Fra neste år vurderer seilarrangøren, Kongelig Norsk Seilforening, å snu Færderseilasen.

– Det betyr at starten skal legges til Drøbak eller Filtvet og at målgang blir innerst i Oslofjorden ved Hovedøya. Dermed kan årets resultater bli historiske og endelig rekord på strekningen Oslo–Horten, opplyser pressekontakten for Færderseilasen Charlotte Gundhus i en pressemelding lørdag formiddag.

Færderseilasen 2014.

Seilbåter under årets Færderseilas i Oslofjorden fredag ettermiddag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix