NRK Meny
Normal

Ni millioner fugleobservasjoner siden 2008

Rekordmange bruker den elektroniske fuglevarslingstjenesten, artsobservasjoner.no.

Dvergspett

Dvergspett fotografert på Rørestrand i påsken. – Dvergspetten er sjelden og hekker i morkne bjørketrær, forteller Arne Elvestad.

Foto: Privat/Arne Elvestad

På nettsiden artsobservasjoner.no kan alle som ønsker det legge inn sine observasjoner av fugler. Nettsiden ble etablert i 2008 og har blitt svært populær.

Linerle

En linerle speiler seg i en pytt.

Foto: Privat/Arne Elvestad

– Til sammen har det disse årene blitt lagt inn observasjoner av over 9 millioner fugler, sier Frode Falkenberg, som er en av de ansvarlige for nettsiden.

  • Gjør dine egne observasjoner - fra sofaen: Piipshow

Viktig verktøy

Nettsiden artsobservasjoner.no brukes av både ornitologer og fugleinteresserte privatpersoner. Alle som vil kan gå inn og hente informasjon, eller legge inn informasjon om hvor ulike fuglearter befinner seg, for eksempel i Vestfold.

– Dette er et viktig verktøy for dem som ønsker å finne ut hvor ulike fuglearter befinner seg, sier ornitolog Terje Axelsen.

Selv er han en flittig bruker av tjenesten.

– Jeg tar notater når jeg er ute over hvilke fugler jeg ser, hvor og til hvilket klokkeslett og legger dette inn når jeg kommer hjem, forklarer Axelsen.

Dermed kan man bruke nettsiden til å se hvor det er observert sjeldne fugler. Men artsobservasjoner.no kan også brukes som verktøy for kommuner, utbyggere og andre.

– Dersom det er rødlista arter et sted, må dette undersøkes nærmere før en utbygging kan finne sted, sier Axelsen.

Kan følge trekkfuglene

NRKs reporter møter ornitologen på Mølen i Larvik. Terje Axelsen forteller at han kom for en time siden, men allerede har observert over 40 ulike fuglearter. En av dem var en gulnebbblom, en sjelden fugl i Vestfold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fuglekikkerre på Mølen

Terje Axelsen forteller om fuglene på Mølen til turgåere som kom forbi.

Foto: Sigbjørn Larsen / NRK

– Jeg regner med at jeg passerer 50 fuglearter innen dagen er omme og da er det en fin dag, sier Axelsen og smiler.

Ornitologen forteller at man ved hjelp av nettsiden kan følge trekkfuglene nordover.

– Vi har en fugl som heter kortnebbgås som trekker gjennom Vestfold og videre til Svalbard hvert år. Den kan vi følge fra de første treffene her ved Mølen og Jomfruland og ferden videre nordover gjennom Buskerud, Hedmarken og til de f.eks. lander i Trøndelag, forklarer han.

Fiskeørn

En fiskeørn jaktende over Borrevannet. Tilbake fra vinteropphold i Nigerdeltaet i Afrika kanskje, sier Arne Elvestad som jevnlig bidrar med observasjoner til nettstedet.

Foto: Privat/Arne Elvestad

Observasjonen legges inn med klokkeslett slik at man se hvor lang tid fuglene bruker på ferden.

Mange arter

Artsobservasjoner.no er delt inn i ulike temaer. I tillegg til fugler er det egne rapporteringssider for pattedyr, amfibier og reptiler, fisk, rovdyr, småkryp og vekster.

Siden oppstarten har antall observasjoner økt betraktelig, ifølge Frode Falkenberg, som er en av de ansvarlige for nettsiden.

Arne Elvestad fra Horten er en av de mange brukerne av nettsiden. Han forteller at han i alle år har telt opp og notert fuglene han har sett. Så dukket denne nettsiden opp, og gjorde jobben enklere.

– Den blir på en måte som en dagbok, samtidig som forskere kan dra nytte av informasjonen, sier Elvestad.

Pensjonisten anslår at han bruker fem til seks timer i uka på fugletitting.