NRK Meny
Normal

Kraftig regnvær gir billig strøm

Aldri så galt at det ikke er godt for noe heter det. Kraftmagasinene er nå smekkfulle etter den regntunge sommeren i deler av Sør-Norge. Det gir oss billig strøm gjennom vinteren.

Flom utenfor senteret på Revetal.

FLOM: Slik så det ut utenfor senteret på Revetal i begynnelsen av september i år.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Mange steder renner Kraft-Norge rett og slett over, skriver VG. Kun to ganger tidligere har det vært høyere fyllingsgrad i vannmagasinene på Sør- og Østlandet. Det var i 1988 og 1990. I forrige uke var den oppe i hele 94,7 prosent.

– Vår viktigste oppgave er å sikre at norske forbrukere har strøm i kontakten, og slik sett er dette en god situasjon. Kraftselskapene opplever nok dette annerledes siden de får lavere pris for strømmen sin. Men for forbrukerne er dette en hyggelig bakside av all nedbøren som kom i sommer, sier sjef i Norges vassdrags- og energidirektorat, Per Sanderud, til VG.

Mange øre billigere

I øyeblikket ligger vinterprisen fra strømbørsen på 23,5 øre per kilowattime. Det er 5–6 øre under sist vinters faktiske strømpris.

– I tillegg til dette må folk også betale nettleie, strømavgift og moms, men det er rimelig strøm, sier John Brottemsmo hos Bergen Energi.

De siste vinterne har strømmen kostet under 30 øre kilowattimen,
men så sent som vinteren 2010 var prisen på over 50 øre. (©NTB)