Regjeringen redder ikke NM

Det blir ikke endringer i knockoutloven før NM i boksing i Tønsberg i mars. Regjeringen peker på interne stridigheter i idretts-Norge, dårlig tid og det internasjonale amatørbokseforbundet.

Amatørboksing
Foto: Pekka Sakki / SCANPIX

Boksegruppa til Tønsbergkameratene frykter at dersom de gjennomfører mesterskapet og tillater at bokserne bruker hjelm, så vil det gå utover deltakernes muligheter i internasjonale stevner.

Bakgrunnen er at Det internasjonale amatørbokseforbundet krever at hjelmen skal fjernes dersom det skal arrangeres NM i Norge til våren. Hjelm er påbudt i Norge. Likevel truer det internasjonale forbundet med utestenging av utøvere.

Les også:

Generalsekretær i Norges Bokseforbund Erik Nilsen sier til nrk.no i ettermiddag at det er kroken på døra for norsk boksing nasjonalt og internasjonalt dersom man må ha på hjelm under NM i Tønsberg 2014.

– Jeg skjønner at dette er en krevende og vanskelig situasjon. Vi synes det er spesielt at det internasjonale bokseforbundet vil nekte norske boksere som bruker hjelm i et nasjonalt mesterskap å bokse internasjonalt, sier statssekretær Knut Olav Åmås i Kulturdepartementet.

Statssekretær Knut Olav Åmås

Statssekretær Knut Olav Åmås

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Interne stridigheter i Idretts-Norge

Han sier regjeringen vil fjerne forbudet mot proffboksing, slik de har annonsert tidligere, og at de ser på knockoutloven.

– Vi vet at idretten er i strid med seg selv her. Norges Idrettsforbund er veldig kritisk til å fjerne knockoutparagrafen.

Statssekretæren sier knockoutloven uansett ikke kan fjernes uten en lang og grundig høring. Mesterskapet som etter planen skal være i Tønsberg i mars har regjeringen ingen løsning for.


– En løsning her er det vanskelig å se at kan ligge noe annet sted enn hos det internasjonale amatørbokseforbundet, sier Åmås.

Får ikke dispensasjon

Det er heller ikke aktuelt for regjeringen å gi bokseklubben i Tønsberg dispensasjon til å gjennomføre et hjelmløst mesterskap. Bokseforbundet og den lokale klubben må selv ta stilling til hvordan de skal løse saken.

– Sånne ting tar litt tid og idretten er i strid med seg selv, Norges Idrettsforbund ønsker ingen oppheving av knockoutloven, gjentar Åmås.

Åmås mener det er synd at problemene møter et norgesmesterskap i en sport som er internasjonalt anerkjent og hvor Norge har verdens beste kvinnelige utøver.

– Jeg håper det internasjonale amatørbokseforbundet kan gi en dispensasjon. Det kan løse hele saken.

Innrømmer paradokser

Statssekretæren mener det skaper rare situasjoner at Norge har særregler for boksing.

– Hvordan kan man ha proffboksing i Norge, hvis man også har denne knockout-loven?

– Det er en ting vi må se nærmere på. Her er det noen paradokser. Det tar tid å endre lover og regler og her er som sagt ikke idretts-Norge helt på linje med seg selv heller. Her er det strid og uenighet i idretts-Norge, naturlig nok siden det dreier seg om idrettsutøveres helse og velferd, sier Åmås.