NRK Meny
Normal

Redd for storbrann på brygga

Plastbåter brenner fort, og når de ligger tett sprer flammene seg lett hvis uhellet først er ute.

Stinn brakke

IKKE FULLT ENDA: Det er ikke like fullt på brygga som det under slottsfjell i fjor, men det kommer enda flere båter i helgen

Foto: Espen Oset / NRK

Horder av båtgjester som skal på Slottsfjellfestivalen, sammen med andre båtgjester skaper liv på brygga i Tønsberg. I år vil Havnevesenet sørge for høyre sikkerhet og lavere støynivå på brygga i forhold til i fjor. Med så mange båter som ligger så tett blir særlig brannsikkerheten ekstra viktig.

Mer: Strengere regler for båtgjestene

Branningeniør ved Vestfold interkommunale brannvesen, Preben Skjelbred er bekymret for hvor fort en brann kan spre seg i gjestehavna.

– Hvis det begynner å brenne i én båt så ligger det kanskje 10 båter utenfor der, da er det nærmest umulig å dytte den ut på åpent vann. Moderne båter er jo laget av plast så de brenner veldig godt, og da sprer flammene seg fort.

Branningeniør Preben Skjelbred

BEKYMRET: Branningeniør Preben Skjelbred bekymrer seg for sikkerheten på brygga.

Foto: Espen Oset / NRK

Brannvesenet og havnefogden har et godt samarbeid i år, og det er nye regler på plass or å forhindre farlige situasjoner som for eksempel brann.

– Vi øver mye i tilfelle en sånn situasjon skulle oppstå, men det viktigste er at folk overholder reglene. I tillegg bør alle ha røykvarsler i båten, særlig når man har drukket litt. Hvis uhellet skulle være ute våkner man mye raskere, men med en fungerende røykvarsler kan man gjøre en innsats mye fortere.

Ingen flammer større enn en fyrstikk

Det er ikke bare på brygga reglene har blitt strengere. Også på festivalcampen er det nye regler i år.

– Det har blitt strengere regler rundt blant annet stormkjøkken og engangsgriller. Du får egentlig ikke ha noe som lager flamme større enn en fyrstikk, så enkelt er det.

I tillegg er det branngater i campen på minst tre meter for å hindre storbranner hvis det først tar fyr i ett telt.