NRK Meny
Normal

Realt skjær i sjøen for rusa båttyver

Politiet sto på land og ventet da to menn i rus førte en stjålet båt på et skjær. Nå har en av mennene fått sin straff.

Larvik tingrett.

En av mennene som stjal og førte en båt på et skjær er dømt i Larvik tingrett. Mannen skal ha vært i narkotikarus.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

En 27-åring fra Larvik, er nå dømt til 280 timers samfunnsstraff med en gjennomføringstid på ni måneder. Subsidiært må mannen seks måneder i fengsel.

Saken mot den andre mannen er overført til Nedre Telemark tingrett, og det er ikke kjent når den skal opp i retten.

Stjal tilfeldig båt

De to mennene ble bedt av en tredjepart om å hente en båt og føre den til Helgeroa.

Båten de stjal var helt tilfeldig valgt og hadde en verdi på 750 000 kroner. Mennene tyvkobla låsene slik at de fikk start på motorene.

På veien ut til Helgeroa førte de båten på et skjær, hvor båten ble stående fast. Redningsskøyta kom etter litt tid for å hjelpe dem. Båten ble dratt av skjæret og slept til land. I havna sto politiet og ventet på mennene.

Så rusa at han ikke husker noe

Den 27 år gamle, nå dømte, mannen erkjente at han på det aktuelle tidspunktet, juli i 2014, var inne i en tøff rusperiode og rusa seg jevnlig på amfetamin, hasj og rivotril, som egentlig er en epilepsimedisin, men brukes ofte av tunge stoffmisbrukere. En av virkningene er korttidsminne og dårlig hukommelse under og etter bruk.

27-åringen husker svært lite av hendelsen, og hva som skjedde etterpå. Under sin forklaring i retten ble han konfrontert med avhør som ble gjort av ham på stedet.

Han husker ikke å ha sagt til politiet at han og den andre mannen skulle få penger for å stjele båten, og han husket heller ikke å ha vist politiet båtplassen hvor han hadde stjålet båten fra.

Grovt tyveri

Båtens verdi på 750 000 gjør at tyverier klassifiseres som grovt tyveri. Vanlig praksis i slike saker er fengsel i 6 til 8 måneder, blant annet på grunn av denne typen grove tyverier er et samfunnsproblem som bør slås hardt ned på, heter det i dommen.

I denne saken har imidlertid retten kommet til at vilkårene for samfunnsstraff er til stede.

27-åringen har vært rusfri i åtte måneder, og i dommen heter at det mannen er redd for å komme i fengsel igjen på grunn av at det er så mye stoff der. I tillegg til at mannen nå ser ut til å være ute av avhengigheten, kombinert med en uforbeholden tilståelse i retten og at saken har ligget over ett år hos politiet, kom Larvik tingrett frem til at samfunnsstraff er passende.

Erstatningskrav utsatt

Aktor nedla påstand om at 27-åringen skulle betale på 10 000 kroner, i såkalt solidarisk ansvar med den andre mannen, til mannen som ble frastjålet båten sin. Og i tillegg til 265 000 kroner i skadeerstatning til et forsikringsselskap.

Avgjørelsen av erstatningskravene utsettes til saken mot den andre mannen i Nedre Telemark tingrett er gjennomført.