Reagerer på kunstsnøavgiften

Kunstsnøavgiften som NRK meldte om i går har skapt reaksjoner. Lederen i skikretsen er skeptisk.

Borgen skianlegg Lardal

Johnny Mortensen kjører langrennsspor ved Borgen skianlegg i Lardal. Han er også leder i skikretsen. Han ser helst at ingen må betale avgift på verken kunstsnø eller parkering for å kunne gå på ski.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Langrenn sliter med rekruttering. Jeg tror dette kan føre til at man ikke får med alle, sier Johnny Mortensen som er leder i Telemark og Vestfold skikrets.

Botne skiklubb i Holmestrand har begynt å ta betalt for bruken av kunstsnøløypen i Botnemarka. For en familie koster det 100 kroner for et dagskort. For en sesong koster det 500 kroner. Et dagspass for en person koster det 50 kroner.

– Usosialt

Det er ikke bare skikretslederen som reagerer på kunstsnøavgiften. Også langrennsentusiast Finn Sjue gjør det.

Finn Sjue

Finn Sjue trener til Birken ved Borgen skianlegg i Lardal. Han synes avgifter for å gå på ski er usosialt.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Jeg synes det er veldig synd. Her snakker vi om en folkeidrett. Så å si en folkebevegelse som favner om store og små og begge kjønn.

I 15 friske minusgrader trener Sjue til Birken denne dagen. Han tror, i likhet med Mortensen, at en avgift som kunstsnøavgiften kan legge en demper på rekrutteringen.

– Det avhenger veldig av hvilken klubb de er knyttet til, eller om de er alene. Altså, det er mye som koster her i samfunnet og vi er villig til å betale for mye. Men folkehelsa bør gå foran. Da skal vi ikke sette priser på det, mener han.

Begynner man å legge på kronestykker og sedler, frykter Sjue at langrenn kan få en usosial profil.

– Tilrettelegg for folk flest

Johnny Mortensen sier han har forståelse for at enkelte vil mene at prisen er for høy. Han stiller spørsmål ved om man skal ta betalt for at barn skal gå på ski.

Johnny Mortensen

Leder i Telemark og Vestfold skikrets: Johnny Mortensen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi må lage løyper og tilrettelegge for at folk skal bruke de. Jeg har forståelse for at folk synes en kunstsnøavgift på opp mot 500 kroner blir dyrt.

Andre steder, som for eksempel i Stokke, må man betale parkeringsavgift. Mortensen synes heller ikke det er en god løsning.

– Vi må legge til rette og utnytte de få kronene vi har. Personlig synes jeg ikke at en parkeringsavgift eller løypeavgift er tingen for å få inn penger, sier Mortensen.

Foreslår samarbeid

Kunstsnøproduksjon i Holmestrand

Produksjon av kunstsnø i Botnemarka i Holmestrand.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Produksjon av kunstsnø er ikke en billig, eller gunstig affære. I Botnemarka har de brukt rundt 100 000 kroner på dette så langt denne sesongen. Mortensen lanserer det han mener kan være en løsning.

– Hva med et samarbeid mellom klubbene? Snøkanonene rundt omkring står ubrukt i sikkert over 300 dager i året. Klubbene kan låne snøkanoner seg imellom, slik at de står og produserer snø der det er kaldt nok, sier Mortensen.

Han påpeker at det er svært dyre maskiner som står ubrukt.

– Det er oppnåelig dersom man samarbeider i stedet for at man skal være førstemann på banen med 500 meter løype, sier han.