Hopp til innhold

Reagerer på Erikssons medisin

En heving av aldersgrensa i arbeidslivet vil føre til flere konfliktsaker og flere oppsigelser, mener LO og NHO i Vestfold.

Robert Eriksson
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Forslaget til arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) om økte aldersgrenser i arbeidslivet har møtt mye motbør siden det ble lansert. Nå går også LO og NHO i Vestfold ut mot forslaget. Dette rammer Vestfold særlig hardt, mener de to organisasjonene.

– Vestfold ligger under landsgjennomsnittet for verdiskaping pr. sysselsatt, og vi ligger over landsgjennomsnittet på arbeidsløshetsstatistikken.

Ber Vestfold-benken om hjelp

Det gjør oss sårbare for endringer, skriver NHO Vestfold-direktør Kristin Saga og distriktssekretær Kim-L. Belaska i LO i Vestfold i et brev til Vestfolds stortingspolitikere. De to ber Vestfold-benken bidra til at Erikssons forslag ikke blir vedtatt.

– Vi ønsker flere seniorer i jobb, men vi mener forslaget som nå foreligger er feil medisin, sier Kristin Saga.

– Begge parter bør være med

Kristin Saga

For å opprettholde dagens velferdsnivå er det viktig at folk står i jobb lenge. Men vi tror dagens ordning fungerer godt nok til det, sier Kristin Saga i NHO Vestfold.

Foto: (Privat)

I korte trekk går forslaget fra arbeidsministeren ut på at aldersgrensa i arbeidslivet skal økes til 72 år, med intensjon om senere å øke den til 75 år. I dag er bestemmelsene slik at man kan stå i jobb etter fylte 70 år dersom arbeidsgiver og arbeidstaker er enige om det.

Forslaget til nye bestemmelser gjør at arbeidstaker alene kan avgjøre om han eller hun vil jobbe etter fylte 70 år. Det er uheldig, mener Saga.

– Det skjer ting med oss når vi blir eldre, og kapasiteten er ulik når vi passerer 70 år. Veldig mange er fullt i stand til å jobbe lenge, og det er viktig å beholde kompetansen i arbeidslivet. Men vi mener at begge parter skal være med på å bestemme dette.

Verre for arbeidsledige i 50-åra

Ifølge undersøkelser NHO har gjort, ønsker 9 av 10 bedriftsledere at de ansatte skal være i jobb til det som i dag er normal pensjonsalder (67 eller 70). Derimot er veldig mange skeptiske til å ansette personer som er 57 eller eldre. Det vil ikke bli bedre med forslaget til endrede aldersgrenser, tror Saga.

– Og det er uheldig, for mange sliter med å skaffe seg jobb når de er i 50-åra. Jeg tror mange arbeidsgivere vil føle større risiko ved å ansette noen i et lengre tidsperspektiv enn slik bestemmelsene er i dag.

Hindrer rekruttering

Både NHO og LO i Vestfold er dessuten opptatt av at unge som skal inn i arbeidslivet kan bli hindret dersom eldre arbeidstakere beholdes lengre enn i dag.

– Det vil hindre rekrutteringa av de unge inn i arbeidslivet, sier Kristin Saga.

– Hvorfor står LO og NHO sammen om dette brevet til Vestfold-benken på Stortinget?

– Det er nok fordi vi kan se konflikter dersom aldersgrensa øker. En del bedrifter vil kanskje oppleve at det er problematisk å beholde folk som kanskje ikke leverer like godt som før. Både LO og NHO ønsker et velfungerende arbeidsliv med lavt konfliktnivå.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark