Hopp til innhold

Reagerer på bruken av Jodel

Elever ved Greveskogen videregående skole reagerer på at applikasjonen Jodel blir brukt til å poste trusler og hets. Heller ikke Vestfold Interkommunale Brannvesen er fornøyde.

Kari Bøe Andreassen

Kari Bøe Andreassen mener det er trist at elever velger å bruke applikasjonen Jodel til å hetse og true andre. Hun håper flere nå vil slette applikasjonen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Jeg tror det er elever som søker oppmerksomhet som står bak truslene, sier Kari Bøe Andreassen som er elev ved Greveskogen videregående skole.

Onsdag ble den videregående skolen stengt etter at noen hadde postet trusler på applikasjonen Jodel. I trusselen ble elever og ansatte ved skolen oppfordret til å holde seg hjemme fra skolen på onsdag, men det stod ikke hvorfor.

Meldingen på Jodel.
Foto: Skjermdump Jodel

Andreassen forteller at applikasjonen har blomstret opp på skolen den siste uken.

– Jeg syns det er forferdelig at noen kan gjøre noe sånt mot hverandre, sier hun.

Videregåendeeleven håper nå flere vil slette applikasjonen.

– Det er laget en nettside som oppfordrer folk til å slette appen, og så må vi bare prøve å formidle til flest mulig at denne oppførselen ikke er OK, sier Andreassen.

Syns situasjonen er skummel

Amir går i første klasse på Greveskogen videregående skole. Han syns truslene som kom på Jodel natt til tirsdag var skumle.

– Det var trusler fra klokken 23.00 til 02.00 tirsdag kveld. Det er fryktelig og ikke noe gøy. Jeg håper de som skriver lærer noe av dette. Det er farlig, sier han.

Brannvesenet reagerer

Også Vestfold Interkommunale Brannvesen reagerer på hva Jodel brukes til. I en melding på Facebook skriver brannvesenet at brannalarmen nylig ble utløst tre ganger på én dag ved Greveskogen videregående skole. Det mistenkes at elever brukes applikasjonen til å utfordre hverandre blant annet til å utløse brannalarmen.

«Vi ser svært alvorlig på dette og anmelder falske alarmer til politiet. Har noen av dere opplysninger om hvem som kan ha utløst alarmene kl. 11:21, 13:30 og 14:58 ber vi deg ringe Politiet i Vestfold», skriver brannvesenet på sin Facebook-side.

Lett å miste hemninger

Ståle Grut i NRK Beta forteller at tyske Jodel opprinnelig ble utviklet for at studenter på college skulle kunne snakke sammen anonymt, hvis de befant seg innenfor samme geografiske område. Appen har senere spredd seg til Europa og det finnes flere lignende versjoner i andre land.

Meldinger fra Jodel

Dette er meldinger som er lagt ut på den tyske appen Jodel.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

– Folk mister litt hemninger så lenge appen tillater at man er anonym. Når man sitter med en telefon i hånda er det enkelt å dele noe som kanskje ikke er så gjennomtenkt, sier Grut.

Selv om Jodel er i vinden nå tror Grut at applikasjonen vil svinne bort ganske raskt.

– Basert på det jeg vet om tidligere applikasjoner som ligner denne, er det nok sannsynlig at det er en døgnflue. Slike apper oppstår raskt og får mye oppmerksomhet i starten, men så dovner de bort, sier Grut.