Ragnhild (24) snek seg inn i Bahrain

Ragnhild fra Sandefjord snek seg inn i Bahrain for å møte en fredsprisvinner som har vært fengslet og torturert fordi hun leste et dikt på gata.

Ragnhild Fredheim og Ayat Alqormozi

Ragnhild og Ayat Alqormozi.

Foto: Privat

I forrige uke gikk 24 år gamle Ragnhild opp på scenen i Olavshallen i Trondheim foran 1500 personer fra 114 nasjoner for å dele ut Studentenes Fredspris til lærerstudenten Ayat Alqormozi.

24-åringen sitter i styret for Internasjonal Studentfestival i Trondheim og er valgt til leder av Studentenes Fredspris.

– Det er en fredspris på vegne av alle norsk studenter og den går til studenter eller studentorganisasjoner som har gjort en særdeles innsats for fred, demokrati, eller menneskerettigheter. Det handler om å løfte fram en stemme som kanskje ikke får den oppmerksomheten vi mener den fortjener, sier hun.

Lurte seg inn

24-åringen lurte seg inn i golfstaten Bahrain for å møte Ayat Alqormozi i all hemmelighet, og fortalte myndighetene at hun skulle på dykkeferie.

– Hun har blitt et symbol for ytringsfrihet og menneskerettigheter og det liker regimet i Bahrain dårlig. Hadde jeg sagt jeg skulle besøke henne hadde jeg ikke kommet inn i landet, derfor tok vi med oss dykkemasker og sa vi skulle på dykkeferie. Og jeg har jo dykkelappen, så det handla bare om å unnlate og fortelle alt, forklarer hun.

Fengslet og torturert

Ayat Alqormozi fikk Studentenes Fredspris på grunn av et dikt hun skrev som 19-åring.

– Etter den arabiske våren i 2011 leste hun et dikt som handlet om menneskerettigheter, et demokratisk samfunn og om en framtid der folk i Bahrain ble lyttet til og hvor studenter ble sett på som viktige ressurser. For det ble hun fengslet, torturert og tvunget til å rope at hun elsket kongen, sier Ragnhild.

Hun er spent på hva som kommer til å skje når Ayat Alqormozi nå reiser tilbake til Bahrain.

– Det er en diskusjon vi har hatt mange ganger. Hun ønsker jo å dra tilbake. Vi har vært i kontakt med både amnesty og UDI, så jeg tenker at enten vil de ikke røre henne fordi hun har blitt så kjent, og fordi de vet at vesten følger med, eller så blir hun fengslet og sluppet ut kort tid etter fordi kongefamilien skjønner at det ikke er så lurt.