Hopp til innhold

– Dette skjer ikke særlig ofte

NØTTERØY (NRK): Rådyrkalven «Lykke» bodde i et privat hus i seks dager.

Rådyret «Lykke» ble hentet av Bjørneparken fra et privathus på Nøtterøy i Vestfold.

SE VIDEO: «Lykke» ble hentet på Nøtterøy og kjørt til Flå tirsdag kveld.

Den tre uker gamle rådyrkalven og søsteren hennes ble funnet ved siden av sin døde mor i en hage i Presterødåsen i Tønsberg for snaut to uker siden. Den ene kalven var svært svak allerede fra starten av, og de to venninnene som fant kalvene døpte dem for «Helle» og «Lykke».

De fanget inn kalvene etter et par dager, og én av venninne plasserte dem i lysthuset i hagen sin. Den hadde hun for anledningen gjort om til stall ved hjelp av presenninger og høy.

Noen dager etter at venninnene kom over kalvene, døde Helle stille inn fordi hun tok til seg for lite næring.

Etter at Helle ble borte, begynte Lykke å vise tegn til uro – kanskje sørget hun over tapet av søsteren. Derfor tok den andre venninnen rådyrkalven inn på badet i sitt eget hus. Der roet kalven seg. Lykke bodde i huset i seks dager, helt til Bjørneparken i Flå kom for å hente henne.

– Et rådyr har ikke så mange alternativer, så vi hadde heldigvis anledning til å ta henne, sier Kees Oscar Ekeli, direktør ved Bjørneparken.

Rådyret "Lykke" ligger rolig i et hundebur.

LITEN: «Lykke» er maks tre uker gammel. Hun er ikke veid og målt ennå, men hun fikk god plass i det lille hundeburet hun ble hentet i.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Sosialisert og tamt

Ekeli forteller at alt har gått bra med rådyret etter at det kom til parken.

– Hun spiser og drikker. Vi har valgt å holde henne inne i et hus her, for det er det hun har mest erfaring med, forteller Ekeli.

Men i løpet av sommeren skal «Lykke» flytte ut.

– Dette kommer til å være et sosialisert og tamt dyr. Vi har et voksent rådyr her fra før, «Mille», og hun er veldig grei. I løpet av sommeren skal de gå sammen, og da får de selskap gjennom vinteren. Det blir kjekt.

Bjørneparken har lang erfaring med ville dyr, men det er sjeldent de opplever noe som dette.

– Det er ikke særlig ofte at dette skjer, sier Ekeli.

Må vite at moren er død

Han forteller at «Lykke» har fått veldig godt stell på Nøtterøy.

– Dette rådyret hadde ikke overlevd hvis ikke noen hadde tatt det til seg. I utgangspunktet er det noe man ikke har anledning til å gjøre, men her visste de at moren var død, forklarer Ekeli, og legger til med et smil:

– «Lykke» er en heldig, liten rådyrjente.

Ekeli understreker at en må være helt sikker på at moren er død, og ikke bare har forlatt kalvene sine for en liten stund, før en tar til seg et dyr på denne måten.

– Men når du selv observerer at moren ligger død ved siden av, så er det en annen sak. Da vil kalvene dø i løpet av kort tid uten hjelp, og da har man lov til å prøve å gjøre det bedre for dem.