Puddelen Santo måtte ha regulering

SEM/TØNSBERG (NRK): – Mange hundeeiere skjønner ikke når hunden må til tannlegen, sier Norges fremste veterinærspesialist på tannsykdommer.

Puddelen Santo

TANNREGULERING: Som ti måneder gammel valp måtte puddelen Santo sette på tannregulering.

Foto: Privat

– I høst falt puddelen vår Santo ned yttertrappa. Det førte til at fortenna ble slått ut av stilling, forteller Anne Christine Brenne fra Bærum. Det endte med en tur til Dyretannklinikken på Sem.

Santo

KAN SMILE IGJEN: Etter bare åtte uker kan Santo på nytt sette på det store gliset.

Foto: Laila Bruun

Etter noen timer i tannlegestolen, hadde dyretannlege Sigbjørn Storli satt på en streng for å presse tennene forover igjen.

– Det er ikke så uvanlig. Vi gjør dette 3–4 ganger i året, sier Storli, som er Norges eneste dyretannspesialist med europeisk godkjenning.

Etter åtte uker var tennene på plass igjen, og både hunden og eieren var strålende fornøyd.

Puss tennene hver dag

Brenne er selv hundeinstruktør, og skjønte at noe måtte gjøres med tannstillingen til Santo. Men det er mange hundeeiere som ikke vet hvor viktig det er med riktig munnhygiene, ifølge Storli.

Sigbjørn Storli

PUSS TENNENE: Veterinærspesialist Sigbjørn Storli sier at daglig tannpuss på hunden er viktig.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Man bør faktisk pusse tennene på hunder og katter hver eneste dag. Hvis ikke kan det utvikle seg farlige munnsykdommer.

Det største problemet er pyrea (periodontitt), som er en tannkjøttbetennelse som gjør at tennene løsner. Rødt og hovent tannkjøtt og dårlig ånde kan være tegn på at hunden din har sykdommen.

– Vi ser pyreasymptomer på 80 prosent av alle hunder over fem år, så her må eierne passe på. Puss hundens tenner hver dag, og ta en årlig sjekk hos veterinæren, sier Storli.

Lite hull i tennene

Bittfeil er også svært vanlig blant hunder, særlig på de viktige hjørnetennene i den nederste kjeven.

Hvis disse ikke står riktig i munnen, kan den lange tanna gnage hull i andre tenner eller i ganen. Det kan føre til kompliserte betennelser, og krever at det settes på en krone som fører tanna tilbake i riktig posisjon.

– Hjørnetennene er veldig viktige for hunden. Hundene bruker disse til å gripe ting og forsvare seg. Dessuten stabiliserer de kjevene og hjelper til at tunga ikke faller ut av munnen.

Pusser tennene

TANNPUSS MED LEVERSMAK: Her er det 12 måneder gamle Erle som får renset tennene. Tannkremen er uten fluor og smaker lever og kylling!

Foto: Robert Hansen / NRK

Hunder sliter derimot ikke med hull i tennene, som oss sukkerglade mennesker.

– Det er fordi hunder har andre bakterier i munnen, en annen pH og selvfølgelig spiser andre ting enn oss, sier Storli.

Hunder klager ikke

Det er nok mange grunner til at eierne ikke oppsøker tannlegen i tide. En av grunnene er at hunder klager lite, selv ved store smerter.

Santo og eieren

HAR LÆRT: – Tidligere hadde jeg en mellompuddel som måtte trekke 14 tenner. Nå pusser jeg tennene på hundene mine hver dag, sier hundeeier Anne Christine Brenne.

Foto: Privat

– Hunder er ikke hypokondere, og det kommer av at de er flokkdyr. Dyr som klager og klynker blir sett på som svake, og kommer seg ikke opp i hierarkiet.

Hunder med smerter kan nok oppleves litt «utafor». Men når smerten er borte blir de mer rolige, sosiale og mer tilfredse, sier Storli, som gjentar oppfordringen:

– Puss tennene til hunden hver dag!