Hopp til innhold

– Fortell unge om ytterste konsekvens av mobbing

– Ikke sy puter under armene på barn og unge og skjerm dem fra historier om folk som har tatt livet sitt. Det kan gjøre at færre blir psykisk syke og i verste fall tar livet sitt.

Espen Sondre Nordheim

I kveld holder Espen Sondre Nordheim foredrag om selvmord og selvmordsforebygging på biblioteket i Tønsberg. Han mener at mobbing er en stor grunn til at enkelte unge prøver å ta sitt eget liv.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

I dag er Espen Sondre Norheim, som er bosatt på Jar i Bærum, en livsglad mann som driver med coaching og er personlig trener.

Men slik har det ikke alltid vært. Det meste av barndommen hans var preget av mobbing, og etter hvert opplevde Nordheim dette som så vanskelig at han prøvde å ende sitt eget liv.

– Jeg vokste opp med mye press utenfra, og følte tidlig på det å være annerledes og ikke helt passe inn. Området jeg vokste opp i vest for Oslo bærer tydelig preg av merkepress i forhold til utseende og klær. Jeg passet aldri inn i normene om hvordan man skulle være og fremstå, og gjennomlevde hele grunnskolen forholdsvis venneløs, forteller Norheim åpenhjertig til NRK.

I kveld holder han foredrag om nettopp selvmord og selvmordforebygging på frivilligsentralen i Tønsberg.

Dårlig selvbilde

Nordheim bar de vanskelige opplevelsene fra grunnskolen videre inn i ungdomstida og det tidlige voksenlivet.

– Jeg hadde mange tanker som ikke skulle være der. At jeg ikke fikk bygget opp et godt selvbilde i barndommen førte til at jeg etter hvert ikke ønsket å leve lenger.

Nordheim takker i stor grad helsevesenet for at han klarte å endre holdningen sin til livet. Helsepersonell var raskt på pletten og sørget for at han overlevde selvmordsforsøket.

– Det opplevde jeg som en slags lettelse. Jeg følte at jeg ble sett, hørt og akseptert, og skjønte etter en stund at det gikk an å gjøre noe med situasjonen jeg var i.

– Fortell om Odins historie

Ett av temaene Nordheim snakker om i kveldens foredrag er tiltak for å forebygge mobbing.

– Jeg ser på selvmordsproblematikk som en ytterste konsekvens av lengre eller kortere psykiske tilstander som gjør at man til slutt ikke orker mer. Det er en økende tendens til at barn og unge får psykiske problemer, og det tror jeg først og fremst skyldes mobbing. Samtidig blir presset på utdannelse, utseende og det sosiale stadig større, sier han.

Nordheim mener at samfunnet burde tørre å fokusere mer på hva den ytterste konsekvensen av mobbing kan være.

– Det tror jeg er god selvmordsforebygging. Man burde ikke sy puter under armene på barn og unge og skjerme dem fra absolutt alt. Man bør heller gi dem en bit av virkeligheten og fortelle historier som den om Odin, som er fryktelig tragisk. Da får barn og unge vite konsekvensen av hvor mye ett ord kan skade. Jeg tror barn tåler å høre historier som dette.

13 år gamle Odin Olsen Andersgård tok livet sitt i fjor etter å ha blitt mobbet i årevis.

Vanskelig å ta tak i

Nordheim synes at selvmordsproblematikken i seg selv er svært vanskelig å ta tak i, og synes derfor det er bedre å fokusere på hva som fører til selvmord.

– På dette området må vi forvente mer handling fra blant annet politikere og lærere, og stille mer krav til at det blir tatt tak i, sier han.