Prostitsjonsstopp på Torp

Politiet i Sandefjord tror de kan ha lykkes med å stoppe prostitusjons-trafikken gjennom Sandefjord Lufthavn Torp.

Sandefjord Lufthavn Torp
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

Det er leder ved politiets grense- og utlendingsseksjon på Torp, Bent Nordkvelde, som sier dette til Sandefjords Blad.

Første halvår i år er det bortvist 81 utlendinger fra Vestfold. Det er mye mot 104 utlendinger i hele fjor. 40 av personene som ble utvist i første halvår er fra Nigeria, kun to av disse er menn.

Stoppet opp

Bent Nordkvelde sier at politiet mistenker at det er trafikk av prostituerte som nå har stoppet.

 - Vi har registrert de siste tre, fire ukene at det plutselig har stoppet opp. Vi har ikke hatt noen bortvisningssaker på nigerianere de siste ukene, og det er kanskje et tegn på at det enten har sluttet virksomheten her i landet eller at de har funnet en annen rute å komme inn i landet på.

Siden de nigerianske kvinnene verken har penger eller kan sannsynliggjøre for oppholdet i Norge, og i tillegg kommer fra et område utenfor EU, blir de ifølge utlendingsloven bortvist.

- Vi tar dem inn til et avhør her i seksjonen, og forsøker å få frem mest mulig opplysninger om hvorfor de kommer hit. De får også tilbud om å kunne bli her i en viss periode, for å kunne fortelle om situasjonen og eventuelle bakmenn.

Nordkvelde sier at dette har så langt ikke lykkes, og at det er vanskelig å komme videre.

Mellomstasjon

Nigerianske prostituerte utgjør den største gruppa prostituerte i Norge. Liv Jenssen fra Prosenteret i Oslo mener det er få nigerianske kvinner som prostituerer seg i Vestfold. Hun forteller at kvinnene ofte står i gjeld på opptil 400 000 kroner til menneskehandlere, som truer kvinnene på livet hvis ikke gjelda blir tilbakebetalt. Nordkvelde sier at kvinnene ikke tør å si noe om eventuelle bakmenn.

- Torp er kun en mellomstasjon hvor de kommer og reiser videre, vi har ikke sett noe til bakmenn her. Det er en sak for andre politidistrikt. Men vi er tilgjengelige for opplysninger om de som kommer, men saken som sådan må eventuelt opprettes i Oslo.