Prisen på småbruk til himmels

Kjøpere står i kø for å sikre seg et småbruk med god beliggenhet. Dermed stiger prisen. 

Dette småbruket ble nylig solgt for 2,8 millioner kroner.

Prisene på småbruk  har steget kraftig det siste året, og er nærmest på vei rett til himmels.

Det gode liv på landet er så etterttraktet at selv nedslitte rønner blir gull verdt for eierne, om småbrukets beliggenhet er god.

Et småbruk i Kjose i Larvik ble nylig solgt for 2,8 millioner kroner, en million over prisantydning.

 

 

Må pusse opp alt

På denne måten betaler folk dyrt for å arbeide på kveldstid. Småbruket i Kjose var bygget i 1965, men ingen ting var gjort siden da. Det betyr at det er behov for oppussing rund baut. Kjøkken, bad, tak, vegger og gulv - alt må pusses opp.

- Bonderomantikken er så populær at enkelte kjøpere er villige til å gi hva som helst, sier Ola Leinæs i Meglerhuset Leinæs, som solgte småbruket.

Stor interesse

- Det var mange mennesker som var og så på dette, 40 - 50 stykker første dagen, litt færre den andre dagen, og mandag var det fire budgivere som dro hverandre opp. Når det er flere som vil ha en ting, går prisen opp. Det første budet startet 160.000 kroner obver prisantydning, men det var ikke nok til å få det, så det endte altså på 2,8 millioner, forteller Leinæs.

100 prosent på fire år

- Hvor mye har prisene på småbruk med bra beliggenhet steget.?

- De siste fire årene har nok stigningen vært på 100 prosent. Folk verdsetter livet på landet og det å oppleve andre forhold enn i byen, sier Leinæs.

 Og enkelte kjøpere er villige til å betale hva som helst.

Pengesterke kunder

- Vi har også potensielle kjøpere som har bedt oss skaffe dem det de vil ha, og som er villige til betale 30 - 35 millioner kroner.

Det sier Richardt Tvedter i Gårds- og småbruksmegleren. Han finner eiendommer for pengesterke folk som vil ha eget tun og et lite uthus.

Tvedter sier at folk som finner en eiendom som er midt i blinken for dem, kan betale en sum som ligger langt over takst.

- Egentlig er det viktigste for dem å få det.

Ringer en dag i uken

På finn.no er det per i dag to småbruk til salgs i Vestfold. Et i Re til 3,7 millioner kroner, og et på Hvasser til 30 millioner kroner. Sjansen for at kjøpere overser godbiter er liten.

- De ringer oss kanskje en gang i uken over veldig lang tid, for å forsikre seg om at det ikke er noe som går forbi dem.

Alle gårder med mindre enn 20 mål dyrket mark, eller mindre enn 100 mål totalareal er som hovedregel uten bo- og driveplikt. Det er resultatet av en regelendring i 2004. Dette er med på å drive prisene på småbruk mer opp enn for andre boliger, mener Tvedter.