NRK Meny
Normal

Statuen er kledd med 16 000 sokker

Torsdag åpner Kunst rett vest sin utstilling på Fossekleiva kultursenter i Svelvik. Blant kunstverkene er skulpturen «1001 sokk».

1001 sokk

Prosjektleder Lena Hansson foran kunstverket «1001 sokk».

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Dagen før dagen fikk NRKs reporter lov til å komme inn på museet og se kunstverkene og kunstnerne bak verkene.

Fossekleiva kultursenter ligger i en nedlagt tekstilfabrikk som ble bygget i 1889. Fossekleiva kultursenter og Berger museum er nå et felles satsingsområde for Svelvik kommune, Sande kommune og Vestfoldmuseene, og skal driftes og utvikles av partene i fellesskap.

– Sande og Svelvik har brukt det å huse fellesutstillingen til Kunst Rett Vest, som en brekkstang i forhold til å bygge opp Fossekleiva kultursenter. Jeg tror dette er viktig for kommunene og det understreker også ordførerne, sier prosjektleder Lena Hansson.

Fossekleiva

Fossekleiva kultursenter i Svelvik åpner torsdag dørene for besøkende.

Foto: Richard Halvorsen

Fra 11. til 21. september holder kultursenteret åpent for besøkende, som kan se 105 kunstverk av ulike kunstnere fordelt på de 16 kommunene som er med i Kunst Rett Vests satsing. Hansson sier det ligger mye arbeid bak prosjektet.

Det er mye arbeid, men vi ligger godt an. Dette er en fellesutstilling, og vi kommer til å ha qr-koder ved siden av verkene, slik at besøkende kan skanne koden og få opp mer informasjon om kunstnerne bak verket og hvor de holder til, sier hun.

Berit Myrvold

Kunstner Berit Myrvold foran sitt maleri. Myrvold vant fjorårets Kunst rett vest-pris

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

1001 sokk

Det første besøkende får se er en høy statue kledd med 16 000 sokker. Kunstverket har fått navnet 1001 sokk, og er laget av Margrethe Loe Elde.

Hansson sier de ønsket å involvere folk og få de til å bli nysgjerrige.

Og da gikk vi ut til de 16 kommunene i Vestregionen og oppfordret dem til å samle inn enslige, gamle og slitte sokker.

Sokkene har de fått inn fra barnehager, skoler og biblioteker, og verket inneholder drøyt 16 000 sokker.

1001 sokk

Fra venstre: Nina Solberg, daglig leder Vestregionen, Lena Hansson, prosjektleder Kunst rett vest og Askers rådmann Lars Bjerke.

Foto: Rigmor Stenvik