I 1996 tok bonde Per Gjertsen fra Hvasser på Tjøme med seks små rosevalpoteter fra Frankrike til Norge.
Hjemme på Hvasser satte han dem i jorda, og i løpet av noen år fikk han bestillinger på 100 tonn av poteten fra både Slottet og lokale gourmetrestauranter.
Ulovlige innvandrere
Men i 2003 ble det stopp. De seks settepotetene var ulovlige innvandrere, sa landbruksmyndighetene.
For Mattilsynet oppdaget at opprinnelsen til potetventyret på Hvasser, stammet fra seks ulovlige innsmuglede franske settepoteter.
Kjøkkensjef på Engø gård på Tjøme, Per Hallundbæk, lager fristende retter av roseval-poteter. Foto: Rune Jensen, NRK.
Bonde Per Gjertsen dyrket på det tidspunktet 90 tonn, og da Mattilsynet satte foten ned, måtte han destruere 20 tonn.
Det skriver Tønsbergs Blad.
Fant smutthull i Sverige
Men Gjertsen fant et smutthull.
Han fikk låne et jorde av en bonde i Sverige, og han flyttet produksjonen av roseval-potetene dit.
Grunnen er at Sverige har det samme regelverket som Frankrike fordi begge landene er med i EU.
Da politikere fikk høre at Gjertsens poteter fra svensk jordsmonn ble solgt til blant annet Slottet i Oslo på lovlig vis, ble saken tatt opp i Stortingets spørretime.
Og nå har Mattilsynet snudd i saken og funnet regelen som gjør at Per Gjertsen igjen kan dyrke roseval-poteter på Tjøme.
Hvasser-potetene klare først
Da NRK besøkte restauranten på Engø gård på Tjøme onsdag, så hadde årets nye roseval-poteter fra jordene på Hvasser kommet.
Kjøkkensjef Per Hallundbæk er svært begeistret over å kunne bruke lokale produkt, og har lagt sin elsk på roseval-poteten.
Han er glad for at produksjonen igjen er i gang på Hvasser, for potetene Gjertsen har i Sverige er ikke modne før om 14 dager.
- Nå skal jeg og Per prøvesmake for å finne ut hvilke som er best, ler Hallundbæk.
Roseval-potetene brukes blant annet til å lage potetgull til salater. Foto: Rune Jensen, NRK.