Vil fengsle politiker etter storbeslag

En politiker i Svelvik innrømmer oppbevaring av over 17000 sigaretter og 3600 liter med øl, men sier det ikke var hans.

Beslag etter låvebrann i Svelvik

Ølen blir fraktet ut av huset til politikeren.

Foto: Tipser

Etter en brann i mannens låve i mars, fant politiet smuglervarer og flere våpen på mannens eiendom. Saken skal nå opp i Drammen tingrett som en tilståelsessak.

Politiet har sikta han for:

  • Grovt brudd på tolloven: Mannen hadde 17600 sigaretter, 3627 liter øl, 24 liter vin og 22 liter med drikke med over 22 prosent alkohol. Politiet mener mannen visste at varene ikke var fortollet, og at han visste at varene skulle selges videre. Total avgiftsunndragelse er på 261 812 kroner.
  • Brudd på våpenloven: Hjemme hadde han fem pistoler, en revolver, og en rifle som ikke er registrert hos politiet.
  • Usikra våpen: Mannen hadde også 13 usikra våpen av forskjellige slag. To stod ulåst på vaskerommet, resten sto ulåst i kjelleren.
Låvebrann Svelvik

Låven var overtent da brannvesenet kom. Ingen personer eller dyr ble skadet i brannen.

Foto: Tipser
Beslag etter låvebrann i Svelvik

Våpen fraktes ut av mannens bolig etter brannen.

Foto: Tipser

– Mannen har tilstått de punktene han er siktet for, sier politiadvokat Ingvild Lærum i Søndre Buskerud politidistrikt, til NRK.no.

Hun vil ikke opplyse om hvor lang straff politiet mener mannen må få, men hun mener han fortjener ubetinget fengselsstraff.

– I grove smuglersaker er det naturlig å be om det, sier Lærum.

Les også:

– Ikke mitt øl

Mannen har forklart til politiet at han kun oppbevarte varene for andre. Som plaster på såret kunne han kjøpe varer til en billig penge.

– Han er kun sikta for å ha oppbevart dette. Vi har ikke grunnlag for å si at han innførte det til Norge eller solgt varer til folk i Svelvik, sier Lerum.

– Vil dere etterforske saken videre for å finne kilden til smuglingen?

Per i dag har vi ingen opplysninger om hvem som skal ha stått bak selve importen av varene. Men hvis dette endrer seg vil det naturligvis, etter en konkret vurdering, kunne være aktuelt å etterforske videre med henblikk på dette, sier hun.

Politiet er usikre på hvor lenge han har oppbevart varene. Ølen og sigarettene er ifølge mannen selv smuglet inn fra Tyskland.

– Hva med våpnene som er funnet? Hva skulle han bruke de til?

Jeg vil ikke si altfor mye om det før rettssaken, sier Lerum.

Ledet parti

Mannen var leder av et politisk parti i Svelvik. Fylkeslederen i partiet sa til NRK i juni at mannen selv ba om permisjon rett etter brannen, og at mannen er i en vanskelig situasjon.

Fylkeslederen i partiet sier de forholder seg til saken når dommen mot ham kommer.

– Hva han eventuelt blir dømt for er viktig, men vi venter til dommen er klar. Vi er ikke nødvendigvis ute etter sanksjoner, spørsmålet er om han har tillit og om han fremdeles ønsker å ha vervet sitt, sier fylkeslederen til NRK.no.

Saken skal opp i Drammen tingrett 10. oktober.

Låvebrann Svelvik

Låven brant ned 28. mars i år.

Foto: Reidar Folkedal