NRK Meny
Normal

Høyesterett: – Politifolk kan få erstatning etter trusler

Politifolk kan tilkjennes oppreisningserstatning etter å ha blitt truet på livet i tjenesten. Det har Høyesterett bestemt.

Politi

– Dette er en viktig dom for politiet, sier leder av Politiets Fellesforbund i Vestfold, Karin Walin.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Pål Morten Andreassen

Advokat Pål Morten Andreassen bisto de fem politibetjentene i rettssaken etter at de ble truet med både pistol og sverd.

Foto: Hjort advokater

– Med denne avgjørelsen har Høyesterett fastslått at også politifolk har et erstatningsrettslig vern. Denne avgjørelsen vil derfor være viktig for andre politibetjenter som opplever vold eller trusler i tjenesten, sier bistandsadvokat Pål Morten Andreassen.

Les også:

Ankesaken Høyesterett har behandlet og avvist startet i Larvik i januar i fjor. Fem politifolk fra Vestfold skulle ransake en manns bolig. Mannen ble på forhånd oppfattet som verbalt truende, men da politiet kom frem, ubevæpnet, viste det seg at mannen også hadde våpen, en pistol og et sverd.

Alle fem har forklart i retten at de trodde de kom til å bli skutt den kvelden, at de var redde for livene sine.

– Jeg har snakket en av mine klienter fortalte at hun var fryktelig glad for resultatet. Det er her selvsagt ikke pengesummen som gir gleden, men den symbolske verdi i at man får en oppreisning for en krenkelse man var utsatt for og et kvalifisert stempel på at slike handlinger ikke skal aksepteres, sier Andreassen til NRK.no.

Åpner for flere lignende saker

Politiet skal tåle mye, men ikke alt.

Karin Walin, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund, Vestfold

Også i Politiets Fellesforbund har de fulgt med på og ventet på avgjørelsen fra Høyesterett. Karin Walin er lokallagsleder i Vestfold og sier at dette er en viktig dom for politiet.

– Dommen sier at politiet skal tåle mye, til en viss grad, men ikke alt. Dette vil skape en presedens, og ved lignende saker vil denne gjelde, sier Walin.

Walin tror at dommen kan åpne for flere lignende saker, at politifolk som har følt seg truet eller utsatt for vold i tjenesten kan komme til å kreve erstatning, men at hun ikke tror det blir mange.

Bistandsadvokat Pål Morten Andreassen er enig.

– Jeg tror ikke vi vil få en utvikling hvor rettssystemet blir oversvømt av krav fra politibetjenter. Samtidig er det sannsynlig at denne avgjørelsen medfører at flere politifolk fremmer krav. Kampen mot kriminelle miljøer blir stadig mer brutal, derfor er det viktig at også politifolk som enkeltpersoner har et erstatningsrettslige vern, sier han.