Politiets Fellesforbund frykter store kutt

– Vi er bekymret for om vi blir nok folk til å håndtere samfunnsoppdraget vårt.

Stine Benjaminsen Nygård

FRYKTER NEDBEMANNING: Ifølge Stine Benjaminsen Nygård i Politiets Fellesforbund er det kun på antall stillinger politiet kan spare penger.

Foto: Roald Marker / NRK

Om kort tid mottar politidistriktene rammene og budsjettene for 2017. Men selv om årets budsjett ikke er på plass ennå, frykter flere tillitsvalgte i Sør-Øst politidistrikt at budsjettet skal bli så stramt at det blir store stillingskutt.

Gjennomføringen av politireformen begynner å tære på de ansatte, ifølge lokallagsleder for Politiets Fellesforbund Sør-Øst, Stine Benjaminsen Nygård. Hun har 1 450 medlemmer i distriktet.

– Vi merker at folk begynner å bli bekymret. Det er veldig mange baller i lufta på en gang, og vi er spesielt bekymret for om vi blir nok folk til å klare å håndtere samfunnsoppdraget vårt.

– Pengene blir igjen i Tigerstaden

Det foreløpige budsjettet distriktet har blitt bedt om å forholde seg til, gjør at de frykter en strammere økonomi i året som kommer.

– Økonomien i Sør-Øst er så anspent at vi sannsynligvis må kutte mellom 70 og 90 stillinger i 2017. Det er fordi vi ikke kan spare penger på noen annen måte.

– Politikerne sier at politiet får mer penger enn noen gang?

– Det oppleves ikke sånn ute i politidistrikt Sør-Øst, sier Nygård.

– Hvor blir pengene av?

– Det må sannsynligvis gå til IKT-løft og andre sårt trengte investeringer. De blir igjen i Tigerstaden.

I verste fall

Fordi årets budsjett til distriktene ennå ikke er klare, understreker ledelsen i Sør-Øst ved visepolitimester Steinar Kaasa, at kuttalternativet med opp mot 90 stillinger vil være det verst tenkelige alternativet.

– Ut fra signalene vi har nå, med 295 ferske millioner som blant annet regjeringen har lagt inn, har vi et håp om at situasjonen vil bli bedre enn slik det lå an til i fjor høst, sier han.

Visepolitimester i Vestfold, Steinar Kaasa

WORST-CASE SCENARIO: Steinar Kaasa sier at det i verste fall kan komme et kutt på opp mot 90 stillinger, men han håper at det ikke vil gå så langt.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Aldri vært så få

Tillitsvalgt ved Larvik politistasjon, Lasse Bergheim Holen, forteller at hans kollegaer merker både kutt og reform på kroppen.

– Det er en del usikkerhet. Nå har vi vært gjennom kutt i hele 2016, og vi har aldri vært så få som vi er nå. Når det blir varslet ytterligere kutt i 2017, så er det en litt trykket stemning, sier han.

Politidistriktene venter å få budsjettene sine for inneværende år innen kort tid.