NRK Meny
Normal

– Ta med pass uansett hvor du skal

Politiet er skeptiske til nødpass, og anbefaler deg å ta med ordinært pass om du skal til utlandet.

Nødpass

LIK PRIS: Nødpass koster like mye som ordinært pass, men kan kun brukes på én reise og må leveres til politiet etter bruk.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Politiinspektør Kathrine Stein tror at i den urolige situasjon verden nå er inne i, kan reisende med nødpass oppleve at passkontrollen i mange europeiske land er mer omfattende og tar lengre tid enn om man har et ordinært pass.

Politiinspektør Kathrine Stein

SJEKK PASSET: Kathrine Stein anbefaler deg å sjekke passet ditt nå, og ikke på våren, fordi de har mindre å gjøre på denne tiden av året.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Jeg oppfordrer alle som skal ut av landet om å ta med seg pass, selv til land i Europa som tradisjonelt ikke krever pass, sier Stein som jobber ved politiets publikumssenter i Stokke.

Hun ber også alle som skal ut å reise, holde seg oppdatert på hvilke land som ikke godtar nødpass. For eksempel godtar ikke USA dette.

– Lett å forfalske

Stein nevner flere grunner til at hun mener nødpass er en dårlig løsning. Blant annet at slike pass er enkle å forfalske og at risikoen for ID-tyveri øker.

– I disse dager er nordmenn i full gang med å planlegge sommerferie. Vårt råd er sjekke passets utløpsdato samtidig. Husk også at flere land krever flere måneders gyldighetstid på passet i etterkant av reisen.

Hittil i år har politiet i Vestfold utstedt rundt 1 200 nødpass. Det er en økning på 400 nødpass sammenlignet med i fjor, opplyser de i en pressemelding mandag.

– Jeg har forståelse for at man kan komme i en situasjon som krever nødpass, men vi opplever at mange bruker nødpass som løsning ukritisk. Dette kunne vært unngått dersom man hadde sjekket passet sitt for eksempel når de bestiller reise.