NRK Meny
Normal

Politiet kan nekte deg nytt pass

Konsekvensene av å miste, misbruke eller bli frastjålet et pass kan bli alvorlige. I verste fall kan det ta fem år før du får nytt pass.

Norsk pass

STRENGE REGLER: Mister du passet må er det viktig at du melder fra til norske myndigheter så raskt som mulig.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

I fjor meldte mer enn 1300 personer i Vestfold passet sitt tapt. Det er en økning fra året før.

Men det er ingen selvfølge at du får erstattet et mistet pass.

– Du kan få avslag på nytt pass dersom du ikke passet godt nok på passet ditt, opplyser Kathrine Stein ved Politiets publikumssenter i Stokke til NRK.

Les også: Timebestilling av pass er en suksess

Andres regninger i posten

Kathrine Stein.

BESTILL TIME: Kathrine Stein ved publikumssenteret i Stokke

Foto: Politiet

Passet ditt er det eneste gyldige reise- og identitetsdokument som blir utstedt av norske myndigheter.

Et pass kan bli brukt til legitimering for å hente ut andre ID-dokumenter som for eksempel bankkort. En som sitter med en annen persons pass kan kjøpe varer og tjenester i ditt navn og du får regningen.

– Det finnes historier om personer som har overlatt passet sitt til andre og som har fått krav om betaling av bøter og fått regning på varer de ikke har bestilt. Ett tapt eller stjålet pass blir altså ikke bare brukt til reisedokument, men vil i realiteten være et ID-tyveri, sier Stein.

Misbruk

Passet kan også forfalskes og misbrukes til ulovlig innvandring.

– Politiet er kjent med at personer med norsk pass har solgt passet sitt for så å melde det stjålet. Misbruk av pass kan medføre at man nektes nytt pass for en periode på inntil fem år, forteller hun.

I Vestfold er det kun Politiets publikumssenter i Stokke som utsteder ordinært pass og man må bestille time for å søke om pass. Det blir utstedt mellom 27000–29000 pass her i fylket hvert år.

Les også: Nå må kjæledyret ha eget pass