NRK Meny
Normal

Politiet kan bruke månedsvis på å gjennomgå databeslag

Politiet beslaglegger harddisker og mobiler i nesten alle alvorlige saker. Men hvor raskt innholdet blir undersøkt, varierer stort mellom politidistriktene.

Politistasjonen i Tønsberg

LANG BEHANDLINGSTID: Vestfold politidistrikt bruker lang tid på å gå gjennom databeslag.

Foto: Rune Jensen / NRK

Politiet beslaglegger harddisker og mobiler i nesten alle alvorlige saker. Men hvor raskt innholdet blir undersøkt, varierer stort mellom politidistriktene.

Viktigste saker først

I Vestfold tar det tre måneder for politiets krimteknikere og spesialister å sikre en kopi av databeslag i en vanlig, normal sak, ifølge Bergens Tidende, som har gjennomført en rundspørring blant landets politidistrikter.

I Asker og Bærum tar det to til tre dager og i Østfold er det ingen ventetid.

Visepolitimester i Vestfold, Steinar Kaasa

Visepolitimester Steinar Kaasa sier det ikke er en ønsket situasjon, men en konsekvens av at politiet må prioritere.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Vi prioriterer de viktigste sakene først. Saker hvor personer sitter fengslet, eller i saker med barnepornografi eller seksuelle overgrep. De sakene tar vi fort. Men det kan ta litt tid før vi får godt gjennom beslag i mindre alvorlige saker, sier visepolitimester i Vestfold, Steinar Kaasa til NRK.

Han sier det blir gjort vurderinger fra sak til sak og at dette ikke er en ønsket situasjon.

– Det er ikke ønskelig at det tar tid, men det er en konsekvens av at vi må prioritere, sier han.

Han kan ikke kommentere hvorfor forskjellene er så store mellom de forskjellige politidistriktene.

Manglende kapasitet

I Hordaland, som ikke ga et konkret svar på spørsmålet, ble det i mai kjent at en barneovergrepssak ble liggende og vente på såkalt speiling å ta en kopi av innholdet i flere måneder.

Først brukte politiet fem måneder på å sende inn beslaget for å bli speilet. Deretter ble beslaget liggende i fire måneder før speilingen faktisk ble gjennomført. Liten kapasitet hos datateknikerne og etterforskerne fikk skylden.

Også i fire andre av politidistriktene har saker blitt skadelidende på grunn av manglende kapasitet, viser rundspørringen.

Les også:

(NRK/NTB)