Hopp til innhold

Politiet «oppdrar» folk på sosiale medier

– Vi har stor takhøyde for hva folk legger ut på Facebook, men råder dem til å tenke over hva de skriver, sier kommunikasjonsrådgiver hos Politiet i Vestfold Torgny Alstad.

Torgny Alstad

Torgny Alstad, kommunikasjonsrådgiver i Vestfold politidistrikt, har opplevd å måtte slette meldinger for å beskytte folk mot seg selv.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Politiet i Vestfold har i likhet med mange andre organisasjoner, bedrifter og offentlige etater en egen side på Facebook. Hensikten er å komme i tettere dialog med vestfoldingene og gi nødvendig informasjon til publikum.

Men noen ganger går folk over streken, og da skyter politiet inn med en og annen kommentar om normal folkeskikk.

– Vi svarer på spørsmål folk har og legger ut informasjon om åpningstider på passkontorene, etterlysninger og lignende, sier kommunikasjonsrådgiver Torgny Alstad.

Folk spør både om politiet kan ha kontroller og om de må ha tillatelse til å ha bazarer, julemesser og lignende. En og annen «takk» dukker også opp.

«Takk for innsatsen og fortsatt god båtsommer», skriver en kvinne etter at politiet hadde kontroll ved Husøysund i Tønsberg i sommer.

Torgny Alstad

Torgny Alstad, kommunikasjonsrådgiver i Vestfold politidistrikt, har stor takhøyde for kritikk, men oppfordrer folk til å tenke over hva de legger ut på sosiale medier.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Kritiserer politiet

Politiet i Vestfold synes det er fint å få tilbakemeldinger fra publikum, men ikke alle er like hyggelige. Politiet har likevel valgt å ha en stor takhøyde for kritikk.

«Jeg synes ikke politiet er drittsekker som behandler fornærmede folk som mistenkte etter at de bruker en time på å komme til åstedet, etter at noen ringer 112. De som mener at politiet kan ha en menneskelig tone er de virkelige idiotene, mener nå jeg» er en av meldingene på siden.

En annen er «FTP», skrevet av en ung gutt.

– Det kan jo bety mye, men her antar vi han tenker på den engelske betydningen «Fuck the police», sier Alstad.

Meldingen har fått bli stående, men politiet har svart gutten og oppfordret ham til å tenke seg om.

«Det er nok ikke alle som vet hva FTP står for. Du må gjerne ytre deg her på politiets facebookside så lenge du holder deg innenfor de rammer som er akseptabel i en debatt på Facebook. En god regel kan være å spørre seg selv om de ytringer man kommer med vil stå seg godt på førstesiden i en avis med navn og bilde», skriver politiet i en kommentar til gutten.

– Lav terskel

Alstad mener det er bra at terskelen for å komme med tilbakemeldinger til politiet er lav på Facebook, men Alstad tror folk for lett sender meldinger uten å tenke seg om, når de slipper å si det ansikt til ansikt.

– Det du ikke tør å si direkte til oss eller andre, bør du heller ikke legge ut på sosiale medier, sier Alstad.

Det sjelden politiet sletter meldinger folk legger ut på siden deres, men det har skjedd ved noen få anledninger.

– Noen ganger er det nødvendig for å beskytte folk mot seg selv, sier han.