Planlegger detonering i dag

Forsvaret har startet arbeidet med å fjerne tennmekanismen på bomben på Vallø. Etterpå må bomben ligge i ro i en halvtime før den kan bli fraktet til sjøs for å bli sprengt.

Mulig flybombe funnet på Vallø

Planen er å detonere bomben i ettermiddag.

Foto: Politiet

Publikum som befinner seg innenfor en radius av 1800 meter fra der bomben ligger bes om å holde seg innendørs i den aktuelle perioden, eller utenfor radius av 1800 meter. Av sikkerhetshensyn bes publikum om å holde seg innendørs til annen beskjed blir gitt.

Politiet vil sende en SMS til alle som befinner seg innenfor området. Politiets biler vil også kjøre rundt i området og varsle ved hjelp av høyttaler.

Komplisert tennrør på bomben

– Vi har funnet ut at bomben har et ganske komplisert tennrør, slik at de trenger å jobbe litt med den på plassen der nede, og det er derfor det tar litt tid å bli kvitt denne bomben, sier pressetalsmann Brynjar Stordal i Forsvarets hovedkvarter.

Klokken 12.41 fredag ettermiddag fikk politiet melding om at en gjenstand som kunne være en bombe var funnet på Vallø utenfor Tønsberg.

Stordal bekrefter at det er en 1000 punds flybombe de har med å gjøre, og at det er fire eksplosivryddere fra Forsvaret som er på stedet og håndterer bomben.

– Vi kommer til å jobbe litt utover dagen i dag, og ut mot ettermiddagen så satser vi på at de har tatt hånd om det, sier han.

Les også: Vurderer å detonere bomben til sjøs

Les også: Naboer: – Sikkert ikke den siste bomba de finner

Nøytraliserer bomben

Planen er å sprenge bomben på stedet der den er nå, eller så flyttes bomben ut på et par meters dyp i havet for å få mindre sprengeffekt i lufta.

Stordal forteller at det første som skal gjøres er å sørge for at tennstempelet, som er den mekanismen som gjør at bomben går av, blir nøytralisert.

– Og når det er gjort, vil eksplosivrydderne sprenge resten av stoffet på en kontrollert måte, sier han.

Informasjonsmøte

Lørdag formiddag ble det satt opp et informasjonsmøte med de evakuerte. Her fikk de informasjon om hva som skjedde, og når de eventuelt kan flytte hjem.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Evakuerte

Vel 223 personer er bosatt på Vallø og alle beboerne ble evakuert etter bombefunnet. Om lag 125 bygninger er innenfor det evakuerte området, blant dem ble Tønsberg renseanlegg evakuert.

Daglig leder Jørgen Fidjeland, fryktet fredag at de måtte stoppe den største pumpestasjonen, noe som kunne medført til utslipp av avløpsvann i byfjorden ved Kilen i Tønsberg.

Politiet informerte også om at Forsvaret nå jobber med å bygge en beskyttelsesmur mot bebyggelsen. Denne er nesten fire meter høy og denne brukes som beskyttelse hvis bomben går av. Beboerne fikk også informert at i værste fall kan noen vinduer gå tapt.

Det blir også satt opp et ekstra informasjonsmøte for de evakuerte til klokka 18.00.