NRK Meny
Normal

Pistolmannen i Sandefjord dømt til 17 års fengsel

64-åringen som forsøkte å skyte fire personer i Badeparken i Sandefjord i januar i år er dømt til 17 års fengsel.

Knut og Merete Grane

Ekteparet Knut og Merete Grane ble begge skutt på. Merete fikk alvorlige skader.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Mannen må også betale de fire ofrene i saken en erstatning på 1.475.000 kroner. Dommen var enstemmig og i tråd med aktors påstand.

Den dømte har ikke tilstått noe, men Sandefjord tingrett har trodd på de bevisene som påtalemyndigheten la fram i retten i november. De var så overbevisende at retten ikke er tvil om at 64-åringen er gjerningsmannen.

Retten skriver blant annet:

«Retten er ikke i tvil om at det var tiltalte som avfyrte fire skudd mot de personene som var til stede ved samlingsstedet i Badeparken til tid og sted som nevnt i tiltalens post I og med de konsekvenser som der er beskrevet. Når det gjelder antallet skudd, bygger retten på at det var sotavtrykk på 4 av de 6 kamrene i revolveren da ble den beslaglagt og undersøkt av Kripos. I rettens bevisvurdering av hvem som er gjerningsmannen, er det lagt vekt på at tiltalte ble gjenkjent av de fornærmede som den mannen som hadde vært vedsamlingsstedet tidligere om morgenen

Krevde 17 års fengsel

9. november startet straffesaken mot mannen fra Sandefjord som er tiltalt for overlagt drapsforsøk på fire personer etter et skytedrama i Badeparken i Sandefjord 14. januar i år. Tre av de beskutte fikk til dels alvorlige skader.

64-åringen erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet i november. Han hevder han var hjemme da skytingen fant sted.

Aktor ba om 17 års fengsel for tiltalte under sin prosedyre i rettens siste dag 24. november.

64-åringens forsvarer, advokat Gunhild Bergan, minnet retten på at de måtte være sikre når de vurderte straffen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Overvåkingsbilde.

Politiet la under rettssaken fram 17 bilder som de mente var interessante.

Foto: Politiet/Overvåkingsbilde

Krevde 1,7 millioner i oppreisning

Bistandsadvokatene til de fornærmede i saken la samlet fram krav om oppreisning. Bistandsadvokatene redegjorde for sine klienters tilstand og livskvalitet, og det ble lagt frem følgende krav om oppreisning:

  • Krav om oppreisning for et ektepar, oppad begrenset til kroner 600 000,- for kvinnen som ble skutt i hodet og i brystet og oppad begrenset til kroner 400.000,- for ektemannen som ble skutt i brystet
  • Den fornærmede mannen som er blitt lam fra livet og ned etter å ha blitt truffet av to skudd krever oppreisning begrenset oppad til kroner 500 000,-
  • Den fjerde fornærmede som ikke ble truffet, krever oppreisning oppad til kroner 200.000,- i oppreisning.

De fire ofrene ble tilkjent en erstatning som var noe lavere enn kravet.

Badeparken i Sandefjord

Her, i Badeparken i Sandefjord, falt skuddene.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Har trodd på de fornærmede

To av de skadde fikk store livstruende skader og er i dag varig skadet. Kvinnen er lam i den ene siden, blind på det ene øyet og har store talevansker etter blant annet å ha blitt skutt i hodet. Hun er pleietrengende. Hennes mann ble skutt gjennom brystet, men fikk ikke livstruende skader.

En 44 år gammel mann ble lam fra livet og ned etter å ha blitt truffet av to skudd, og er nå 100 % pleietrengende.

Retten har trodd på de fornærmedes forklaringer, gjenkjennelse og de mange bevisene som påtalemyndigheten la fram under rettsaken.