NRK Meny
Normal

Is og snø er ingen hindring for de ivrigste

Vintersykling er i vinden. Med piggdekk er helårssyklisten et faktum.

Piggdekk på vinterføre
Foto: Kamilla Pedersen / NRK

Noen parkerer sykkelen i boden, med gressklipperen og hagemøblene, i påvente av varmere tider, men stadig flere bruker sykkelen som transportmiddel også om vinteren. Med det rette vinterutstyret ligger alt til rette for å få trening og rosenrøde kinn på vei til og fra jobb i vinterhalvåret.

– Sykkelbruken stuper som vanlig etter høstferien, men vi ser stadig flere på to hjul om vinteren. Sykling har fått et generelt oppsving de siste årene, og folk utvider sesongen, sier Hulda Tronstad i Syklistenes Landsforening.

Merker økningen

Sykkelentusiast Johan Broberg er tidligere konkurransesyklist, nå mosjonssyklist og butikksjef hos Birk Sport i Tønsberg. Han sier antallet vintersyklister øker hvert år.

– Jeg har ikke tall, men det kjennes som om det er flere i år også, smiler Broberg. Flere butikker som selger sykler bekrefter det Broberg sier, det er en økning i salget av vinterutstyr til sykler.

Stadig flere kjøper piggdekk og trosser glatta på sykkel om vinteren. Her får du tipsene til hvordan du kan kle deg når du skal ut å sykle i kulda.

Slik blir du klar for vintersykling

De aller fleste som kommer inn og vil prøve seg som vintersyklister lurer på det samme. Er det mulig at piggdekk funker? Og hvordan kler man seg egentlig for vintersykling?

Til det første svarer Broberg at ja, det fungerer. Med de beste dekkene er det ikke noe problem å stå og tråkke i bakkene. Når det gjelder klær anbefaler den tidligere proffsyklisten tre lag, med ull innerst.

– Jeg pleier å se for meg at jeg er usynlig som syklist på vinterstid, for i mørket er det vanskelig å se oss som sykler, selv om vi har refleks. Og husk at akkurat som når du kjører bil må du tenke ekstra avstand for å få stoppet på vinterstid, sier Broberg.

Foretrekker sommervind i skjørtene

Mette Magnussen
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Mette Magnussen i Trygg Trafikk har ikke noe imot at folk sykler på vinteren. Vel å merke dersom de er godt kledd og godt skodd. Så lenge sykkelen er utstyrt for vinterføre, er det ingenting i veien for å sykle i den mørke årstiden. Bare sørg for å bli sett.

– Refleksvest er viktig, du er nødt til å være synlig. I tillegg bør du vel være godt kledd, men det går vel mer på komfort enn trygghet, sier Magnussen som har forsøkt å sykle på vinteren selv og har gode erfaringer med det.

Det er kulda som stopper Trygg Trafikk-sjefen fra å tråkke i vei også på vinterstid. Hun foretrekker sommervinden flagrende i skjørtet, fremfor frostbitte kinn og fingre.

Bra for helsa

Vestfolds assisterende fylkeslege, Freddy Dahl, sykler til jobben hele året nesten uten unntak. Han har gjort det i flere år, i begynnelsen på de samme dekkene hele året.

– Jeg falt noen ganger da jeg syklet uten piggdekk, og etter et par skikkelig harde fall, fant jeg ut at jeg måtte bytte. Etter det har jeg ikke falt i det hele tatt, forteller Dahl.

Han føler seg faktisk mer utrygg på beina når det er glatt, men innrømmer at det er ikke brodder under skoene hans.

Ellers understreker den assisterende fylkeslegen at sykling til jobben, uansett temperatur, også er bra for helsa.

– Det er bra for hjertet, det er bra for diabetikere. Lista over helseeffektene er lang, sier Dahl.