NRK Meny
Normal

Petter Aasen ny rektor for Høgskolen Sør-Øst

HBV-rektor Petter Aasen er ansatt som rektor ved den nye Høgskolen i Sørøst-Norge.

Petter Aasen
Foto: Helena Rønning / NRK

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) blir landets nest største statlige høyskole og det blir den fjerde største utdanningsinstitusjonen i Norge.

HSN vil ha omtrent 15.500 studenter og 1.500 ansatte. Den får også åtte studiesteder: Drammen, Vestfold, Kongsberg, Ringerike, Bø, Notodden, Porsgrunn og Rauland.

HSN har som klar ambisjon å bli universitet, og vil sende søknad om dette til NOKUT i 2016.

Nytt og større

– Det blir jo nytt i den forstand at det blir mye større, litt nye utfordringer, nye bekjentskaper og nye muligheter, sier den erfarne rektoren.

Høyskolen vil ha en omsetning på rundt 1,6 milliarder kroner i tillegg til ca. 200 millioner kroner i eksterne midler.

Hva var det første du tenkte da fikk vite at du fikk jobben?

– Det første jeg tenkte var at dette er en tillitserklæring. Og så tenkte jeg at jeg gleder meg. Jeg har ledet utdanningsinstitusjoner i mange år og møter mange dyktige medarbeidere hele tiden. Det å skape noe sammen med andre, det gir skikkelig glede, sier Aasen.

Hva betyr HSN for studentene?

– Valgmulighetene vil bli større. For studentene vil det bli en større og kraftigere organisasjon og vi gjøre dette for å styrke kvalitet, sier Aasen.

– Ikke sånn over natta men, om et par år vil det merkes og høyskolen i Sørøst-Norge vil gi et løft til utdanningen i denne regionen, med større og mer kraftfulle fagmiljøer, fortsetter han.

Lokal styrke

Han gleder seg til å bli kjent med folk i Telemark, og til å få satt sammen en ny ledergruppe. Det står også i grunnlagsdokumentet at alle studiestedene skal videreføres.

– Og det at vi er forankret i fire lokalmiljøer i Telemark og fire steder i Buskerud er en styrke, og det skal vi dra nytte av, sier Aasen.

Håper på mer til forskning

Reformen er en del av en utdanningsreform fra initiert av departementet.

– Det er ingen sparereform, men kvalitetsreform. Så kan man jo tenke seg til at vi kan spare noe på administrasjon etter hvert og overføre det til utdanning og forskning, sier Aasen.