NRK Meny
Normal

Samlet inn penger til minibuss. Nå er tilbudet nedlagt

Kommunen har ikke råd til ukentlige handleturer med minibussen.

Pensjonister savner minibussen

Arne Gulbrandsen foran minibussen som tidligere ble brukt til handleturer for pensjonistene. Minibussen er fortsatt i drift av Lardal kommune, men kommunen har ikke penger til å bruke bussen til handleturer for pensjonistene.

Foto: Aina Indreiten / NRK

For 1 1/2 år siden mistet pensjonistene i Lardal minibussen som sørget for at de kom seg på butikken og fikk seg en tur i ny og ne.

Bussen ble nedlagt fordi kommunen mangler penger til drift, men savnet etter minibussen er stort og nå jobber Arne Gulbrandsen iherdig for at pensjonistene i bygda skal få tilbudet tilbake.

– Jeg har engasjert meg i dette fordi mange eldre blir sittende i leilighetene sine uten å komme noe sted. Det er som om de sitter i bur, sier Gulbrandsen.

– Praktisk og hyggelig

Arne Gulbrandsen, Lardal

Arne Gulbrandsen gir seg ikke uten kamp og vil nå klage saken videre til Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Aina Indreiten / NRK

85-åringen er opprørt over det han mener er et dårlig tilbud til de eldre i kommunen og sier mange hadde stor glede av minibussen da den var i drift.

– Tidligere gikk bussen innom omsorgsboligene her og hentet oss slik at vi kom på butikken og returnerte etter to timer. Det var både praktisk og hyggelig, sier Gulbrandsen.

Gulbransen har vært i møte med ordfører Liv Grinde om saken, men selv om hun gjerne skulle opprettholdt tilbudet, er ikke dette mulig, mener hun.

– Vi hadde ikke penger til videre drift. Strammere budsjetter i kommunen, gjør at vi må kutte i tjenester som ikke er lovpålagt, forklarer Grinde.

– Dyrere mat

Ordfører Liv Grinde mener behovet til pensjonistene blir ivaretatt ved at de kan ta taxi til butikken.

– Lardal taxi har kommet med et tilbud om at pensjonistene kan komme seg til butikken for 100 kr, så dette handler om at de vil ha et gratis tilbud, sier Grinde.

Men Gulbrandsen er uenig.

– Det koster 100 kr per gang for taxi eller en matlevering fra butikken og skal de ha en matlevering i uka blir det 5200 kroner i året. Da blir maten for en pensjonist svært dyr, mener Gulbrandsen.

Gulbrandsen forklarer at noen av de eldre i omsorgsboligene har familie som tar dem med på tur eller handler inn mat for dem, men flere må ta taxi til butikken eller bestille varer og få det utkjørt. Selv er han fortsatt sprek og har både bil og sertifikat i behold og kan reise ut når han vil, men ikke alle naboene i omsorgsboligene er like heldige forklarer han.

– Noen er aldri utenfor leiligheten, men da minibussen var i drift kom de seg på butikken hver uke, sier Gulbrandsen.

Trivselstiltak

Liv Grinde

Ordfører Liv Grinde, skulle gjerne sett at Lardal kommune klarte å opprettholde busstilbudet, men sier kommunen må prioritere andre og lovpålagt oppgaver.

Foto: NRK

85-åringen opprørt over det han mener er et dårlig tilbud til de eldre i kommunen og sier mange hadde stor glede av minibussen da den var i drift. Tidligere har pensjonistene i kommunen også kunnet reise på tur med minibussen.

– Det er lenge siden de kuttet ut det tilbudet, men da jeg flyttet hit for fem år siden ble det arrangert turer i ny og ne. Jeg var med på en tur til et vann i Andebu. Da koste vi oss med medbrakt mat i sola, forteller Gulbrandsen.

Gulbrandsen har klaget saken inn for Fylkesmannen i Vestfold, men fikk til svar at dette er et trivselstiltak og ikke et nødvendig og lovpålagt tilbud. Skuffende synes Gulbrandsen.

– De svarer at det er et trivselstiltak. Mener de at de eldre ikke skal trives i kommunen, spør han.

– Vi skulle gjerne hatt mange trivselstiltak, men det går ikke når det ikke er penger til det. Vi må prioritere det som er lovpålagt, sier Grinde.

Samlet inn penger

Minibussen er fortsatt i bruk av kommunen og Gulbransen har lite sans for kommunens svar om at de ikke har penger til å kjøre pensjonistene til butikken.

– Bussen brukes fortsatt av kommunen. Da kan det ikke koste så mye å kjøre en tur til butikken. Dessuten har pensjonistene i kommunen har vært med på å samle inn ca. 50.000 kroner som bidro til drift av bilen, sier han.

– Det stemmer at det ble samlet inn penger, men disse gikk til innkjøp og vedlikehold av bussen, svarer Grinde.