NRK Meny
Normal

Penger til Kjærra-anlegget

Malmfuru fra øvre Numedal skal redde tømmerkassene som brukes til det tradisjonsrike Kjærra-fisket i Lågen.

Kjærra-anlegget

Det kulturhistoriske Kjærrafisket på seinsommeren trekker mange tilskuere når teina skal tømmes.

Foto: Jan Lindh

Tidligere i år ble det klart at Kjærra-anlegget i Lågen har behov for en million kroner. Tømmerkassene som utgjør deler av anlegget fikk røff behandling av flom i fjor høst, og i tillegg er mye av tømmeret råttent. Ole Petter Skjerven i Kjærra Laxefiske fryktet at hele anlegget skulle bli feid vekk av neste flom.

– Men nå har jeg en god magefølelse. Vi har reservert 40 kubikkmeter med malmfuru fra øvre Numedal, og jeg håper at vi skal kunne starte på jobben i siste halvdel av juli.

Penger til reparasjon

For nå ser situasjonen lysere ut for entusiastene i Kjærra. Lardal kommune har bevilget 325 000 kroner som skal tas fra et fond opprettet for å fremme laksefiske i Numedalslågen. Vestfold fylkeskommune har bevilget 100 000 kroner. En søknad om støtte fra Fylkesmannen i Vestfold er sendt, og i tillegg skal Kjærra Laxefiske bruke hele sin oppsparte egenkapital.

Håper på Statkraft og Vårherre

Anlegget ble restaurert i 1992, men den gang ble det brukt dårlig tømmer. Nå skal kraftigere saker på plass, sier Skjerven.

– Vi skal bruke den innerste harde kjernen av seinvokst malmfuru. Det skal tåle en trøkk.

Det som opptar Skjerven nå er vannstanden i elva i sommer. Derfor håper han at Statkraft kan sørge for å senke vannstanden mens arbeidene pågår.

– Og at Vårherre ikke sender for mye nedbør mens vi holder på.