NRK Meny
Normal

Prøvde å få løs bil fra snøen – dømt for fyllekjøring

To menn er dømt til 18 og 15 dagers fengsel. Dette på tross av at ingen av dem faktisk fikk til å kjøre bil kvelden hendelsen fant sted.

politi illustrasjon

To menn er dømt til fengsel etter at de forsøkte å kjøre en bil i Holmestrand i februar etter at de hadde drukket.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Nordre Vestfold tingrett er imidlertid sikker på at begge mennene hadde til hensikt å kjøre. Men det fikk de ikke til, fordi bilen de planla å bruke var kjørt fast i grøfta – i snø og is.

Den ene mannen, som er 42 år, erkjente straffskyld og fikk 18 dagers ubetinget fengsel. Han fikk også en bot på 10.000 kroner og mister retten til å kjøre bil i Norge i to år.

Det andre mannen, på 54 år, erkjente ikke straffskyld. Hans dom på 15 dagers fengsel er gjort betinget med en prøvetid på to år. Han har i tillegg fått 20.000 i bot, og kan ikke kjøre på 18 måneder.

42-åringen hadde høyest promille.

Ulike forklaringer

Det var en februarkveld i Holmestrand i år de to mennene forsøkte å kjøre i beruset tilstand.

De har forklart seg forskjellig om hendelsesforløpet, men retten finner det bevist utover enhver tvil at begge befant seg ved bilen på det aktuelle tidspunktet, og at de forsøkte å få den løs og kjøre. Da var de hos en bekjent.

42-åringen hadde da en promille på 1,8, mens 54-åringen hadde 0,82 i promille.

Planla trolig å være passasjer

42-åringen har erkjent at han prøvde å kjøre. Den andre mannen har skiftet forklaring flere ganger, men planla trolig å være passasjer.

En av forklaringene hans gikk ut på at han satt seg i bilen på ett tidspunkt, ettersom den andre mannen ikke hadde klart å få løs bilen. 42-åringen satt seg da delvis inn i førersetet, men bare for å aktivere firehjulstrekk på bilen og få motoren i gang.

Begge mennene er polske statsborgere. Et vitne prøvde å hjelpe dem med å få bilen løs denne februarkvelden, men kjente raskt alkohollukt av mennene. Derfor varslet han politiet. Retten har festet avgjørende lit til forklaringen til dette vitnet.