NRK Meny
Normal

Partier mister representanter i Hof

Når kommuner slår seg sammen, må plassene i kommunestyret fordeles på nytt.

Hof kommune-skilt.

SAMMENSLÅING: Hof og Holmestrand kommuner slår seg sammen.

Foto: Morten Harangen / NRK

Klassekampen skriver at etter at Hof kommune har slått seg sammen med Holmestrand, mister felleslista for Rødt og Miljøpartiet De Grønne en av sine representanter.

I det nye kommunestyret får Hof 12 representanter, mot 17 i dag. Storebror Holmestrand får beholde sine 27 representanter.

Som en følge av denne avtalen mister Høyre og Ap to representanter hver i Hof, og Felleslista en representant.

– De sier at det er for en kort periode, men det er en viktig periode. Det er i disse to knappe årene at grunnlaget legges for den nye kommunen, sier Maren Njøs Kurdøl, Rødt-politiker og førstekandidat på Felleslista.

– Hestehandel

Jussprofessor Jan Fridtjof Bernt mener dette er problematisk fra en demokratisk synsvinkel.

– Her har hestehandel erstattet vanlige demokratiske spilleregler, sier han.

Det er ordføreren i Hof kommune, Mette Måge Olsen, uenig i.

– Dette er en plattform som er politisk forankret i begge kommunene. I Hof har alle partiene fått deltatt på den, så jeg kan ikke akkurat kalle det en hestehandel, sier hun og fortsetter:

– Det er en forhandling som har foregått, og vi har vært enige om at det er slik vi skulle sette sammen kommunestyret de to årene. Det var ingen som var veldig klare for å ha en ny valgkamp midt i kommunesammenslåingsprosessen.

Jussprofessoren mener på sin side at det burde vært holdt nyvalg i de nye kommunene.

Olsen opplyser at dette var oppe til diskusjon, men at konklusjonen ble at det ville vært krevende med et nyvalg midt i en sammenslåingsprosess.

– Det er krevende å drive valgkamp samtidig som man driver kommunesammenslåing. For Hof og Holmestrand sitt vedkommende så vil også alle listene ha kandidater, sier hun til NRK.

– Komfortable med vår løsning

Fra 1. januar neste år blir Sandefjord, Andebu og Stokke kommuner til en kommune. Ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, opplyser at de la 2015-valgresultatene i de tre kommunene til grunn for representasjonen i den nye kommunen.

– Det var et opplegg som Kommunal- og regionaldepartementet godkjente. Jussprofessoren får mene hva han vil, men vi er komfortable med den løsningen vi har fått. Så vidt jeg vet blir alle partier som er representert i dag, representert også i den nye kommunen. Bortsett fra Innbyggerlista, som blir slutt når vi slår sammen kommunene fra 1.1.2017.

Tidligere i år ble det nemlig kjent at Innbyggerlista legges ned.