NRK Meny
Normal

Parterapeuter dropper smarttelefon

Ekteparet og parterapeutene Nina og Sigmund Sontum holder seg langt unna smarttelefoner. De er livredde for at en smarttelefon vil ta for mye fokus i hverdagen.

Parterapeutene Sigmund og Nina Sontum
Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

At profesjonelle samlivsterapeuter holder seg unna smarttelefoner burde kanskje få 85 % av befolkningen til å tenke seg om. Så mange av oss har nemlig smarttelefon i dag.

Sigmund Sontum utdyper:

– Smarttelefonen har en vannvittig stor plass i mange menneskers liv. Alle skjermer skaper masse støy i forholdet, og dette er tema i nesten alle våre terapisamtaler, sier han.

Mister blikkene

Telefonen er med over alt. Og et pling fra den kan bli mer lagt merke til enn et heftig blikk fra partneren.

– Du kan se et par spise en god middag på restaurant, men ha mer fokus på mobiltelefonen enn partneren, sier Sigmund.

– Da er det fort gjort å ikke få med seg vakre blikk fra partneren, legger Nina til.

Hvis mobilen oppleves som viktigere enn partneren vil det føre til såre følelser og konflikter kan oppstå. Heldigvis er det mulig å gjøre noe med det.

Vær bevisst og disiplinert

Hvis den ene ser den andre holde på med en skjermaktivitet, er det fort gjort å rettferdiggjøre egen skjermbruk. Derfor er Nina svært bevisst på hva hun bruker tiden på når hun er foran en skjerm:

– Jeg definerer hva jeg skal gjøre når jeg er på en datamaskin. Jeg har ikke lov til å gjøre andre ting enn det, for da går tiden så fort bort på andre ting, sier Nina.

Et annet tips er å innføre skjermfrie soner rundt i huset:

– Hvis jeg sitter på stua med laptopen blir det vanskelig for de rundt å forholde seg til meg. Jeg er i hvert fall ikke ordentlig til stede i rommet. Derfor må jeg sitte et annet sted. Nå har jeg fått en laptopplass i et hjørne i vinterhagen, humrer Sigmund.

En skjermfri sone er med på å bevisstgjøre skjermbruken og fører til at man bruker skjermer mindre. Det kan også gjøres ved å ha tider på døgnet, gjerne også hele helger, uten å bruke skjerm som underholdning.

Det viktigste er likevel å snakke sammen om hvordan dette skal være:

– Det å gjøre bevisste valg, og være disiplinert i forhold til det man blir engie om er viktig for å holde rett fokus i parforholdet, avslutter Sigmund.