Svindlet til seg millioner som skulle gå til fattige barn

En 51 år gammel mann og hans 46 år gamle kone fra Nøtterøy er i Tønsberg tingrett dømt til fengsel for å ha svindlet til seg over seks millioner kroner.

Paret drev en innsamlingsaksjon og sa til giverne at pengene skulle gå til barn i Øst-Europa.

Kvinnen er dømt til fengsel i ett år og ti måneder. Hennes mann er dømt til fengsel i tre år og fire måneder, samt en inndragning på over 1,4 millioner kroner.

Rullet inn på egen konto

Nøtterøyparet har samlet inn flere millioner kroner til det de oppga som et veldedighetsprosjekt for inntekt til barn i Øst.-Europa.

Innsamlingsaksjonen startet allerede i 2005 da mannen startet eget firma i Tønsberg.

I løpet av fem år rullet pengene inn på mannens egen konto, en sum på 4,5 millioner kroner. Han opplyste giverne at pengene gikk til barn i Øst-Europa. Men kun 20,000 kroner gikk til formålet.

– Ikke skyldige

Fra 2008 startet mannen på nytt med sin kone. I de fire årene gikk litt over 10.000 kroner til det oppgitte formålet. Ekteparet beholdt i overkant 2, 2 millioner selv.

Ifølge Tønsberg Tingrett mener de tiltalte at de ikke er skyldige. Mannen som har fått den lengste fengselsstraffen, ønsker å anke, sier hans advokat.

– Min klient har hele tiden forklart at hans intensjon var å få penger videre etter å ha samlet de inn. Han har dessverre ikke klart dette, for kostnaden ved å drive denne typen virksomhet var større enn det han hadde forestilt seg, sier Knut-Erik Storlykken Søvik.

– Han har hele tiden hevdet at han ikke kan straffes for dette. Fordi han mener at han ikke har gjort noe galt, i tillegg til at han mener at straffen er for streng, vurderer han å anke dommen.