NRK Meny
Normal

På vei hjem fra marerittet

Nina og Lisa Emilie fra Sandefjord har kommet til Manila.

Familien Lydersen

Lisa Emilie, Nina og Kurt Lydersen.

Foto: privat

De gode nyhetene har stått i kø for Kurt Lydersen i Sandefjord i dag. Etter en lang helg med venting, kom beskjeden om at kona og datteren var i live mandag morgen.

Så fikk han vite at de var i sikkerhet på flyplassen i Tacloban og ventet på å få komme med et militærfly til Manila.

Bare fire timer etter at han fikk gladmeldingen om at de lever, ringte kona.

– De fikk komme med på det siste militærflyet som gikk ut av Tacloban. Hun ringte meg fra flyplassen i Manila, forteller en veldig glad ektemann og pappa, Kurt Lydersen til NRK.no

Stolt av kona si

Tyfon-offer i Tacloban

Et tyfon-offer leter etter mat i Tacloban. Knut Lydersen forteller at det første kona og datteren gjorde da de kom til Manila var å finne noe drikke.

Foto: Aaron Favila / Ap

Ansatte fra den norske ambassaden i Manila har hentet mor og datter. Nå er de innlosjert på et hotell i Manila.

– Det første de hadde gjort da de kom frem til Manila var å få seg noe å drikke. Så skulle de dusje og få kjøpt seg noen nye klær, sier Lydersen.

I ettermiddag skal de to Sandefjord-kvinnene spise middag med ansatte fra ambassaden.

– De er i sjokk, men skal ellers være fysisk uskada, sier Kurt Lydersen lettet til NRK.no.

Han har vanskelig for å forestille seg hva de har vært igjennom men skryter av kona si.

– Kona mi er sterk, hun fortalte at de har blitt fanga av tsunamien og måtte svømme gjennom ledninger og blikktak, forteller Lydersen.

Nå gleder han seg til å få de to hjem. Hvis alt går som planlagt reiser de to fra Manila i løpet av tirsdagen, og er hjemme i Sandefjord onsdag.

Lisa Emilie og Nina har jobbet som hjelpearbeidere på et barnehjem for foreldreløse barn gjennom organisasjonen Atlantis.

Bildegalleri: Se de enorme ødeleggelsene:

– Det er helt jævlig her

Tidlig mandag morgen kom telefonen Lydersen har ventet på siden fredag morgen. Kona Nina og datteren Lisa Emilie er i havnebyen Tacloban på Filippinene og var umulig å få tak i helgen. Men i morges ringte Lisa.

– Det var på en sprakete telefonlinje, men hun fikk fortalt at de lever, at de har det jævlig og at de må ha hjelp for å komme seg ut, sa Lydersen til NRK i morges.

Da hadde han ikke hørt fra dem siden torsdag kveld. I en SMS skrev datteren:

«Nå har strømmen gått. Vi sitter her med lommelykt og stearinlys, det regner inn. Nabobygget beveger seg, men vårt står stille. Vi er redde.»

Lydersen er tydelig rørt når han forteller at kona og datteren kan være på vei hjem allerede mandag. Han vurderer å reise ut for å møte dem på veien.