NRK Meny
Normal

– En flott basstone fra peisen

Dette paret er på jakt etter nye lyder.

I Vestfolds dype skoger ligger en 150 år gammel hytte som heter Kabretta. Det var der Eidsfoss Verk i sin tid fraktet opp kunder fra hele Europa - for å skrive under kjøps-kontrakter. Nå har Kabretta fått nye eiere. Det kan høres.

SE: Fredag kveld møter du det musikalske paret i Norge Rundt. Se en liten bit her

I Vestfolds dype skoger ligger en 150 år gammel hytte som heter Kabretta. Det var der Eidsfoss Verk i sin tid fraktet opp kunder fra hele Europa for å skrive under kjøpekontrakter. Nå har Kabretta fått nye eiere, og det kan høres.

Den hule lyden fra et rustent jernrør, knirkingen fra et gammelt melkespann og bassen fra peisen. Dette er lydene Ragnhild Zeigler og Kay Skogheim bruker på sin nyinnspilte plate.

– Jeg prøvde alt vi hadde. Slo på det og ristet, og sanket inn lyder med en opptaker, forteller Ragnhild Zeigler.

Kay Skogheim og Ragnhild Zeigler utenfor huset i skogen.

CD: Det er ikke mye som får stå i fred når Ragnhild Zeigler og Kay Skogheim er på jakt etter nye lyder. Etter to år har helt nye lyder blitt med i musikken på den nyinnspilte plata deres.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Naturens musikk

Hun og Kay Skogheim er på jakt etter lyder som ingen andre bruker i musikk.

– Vi kan sitte ute på verandaen og spille med fuglekvitter rundt oss. De eneste lydene er de du lager selv og lydene fra naturen. Det er mye mer inspirerende å skrive noe når du ikke har et band i naborommet som forstyrrer, sier Zeigler.

Men det er ikke bare ute de to finner nye lyder, også huset fullt av toner – ifølge Skogheim er grunntonen E.

– Vi har noen flotte toner inne i huset. Spesielt i den gamle peisen fra 1895. Den har en basstone, sier han.